Koju ribu kupiti? Četiri najhranjivija morska ulova koja obogaćuju našu prehranu

Foto: Karlo Klasić/Index

PAZITE što jedete? Ako pokušavate skinuti nekoliko kilograma ili se samo zdravije hraniti, riba je idealan izbor. Petak je dan kada se u našoj zemlji tradicionalno jede riba, namirnica koja može smanjiti rizik od dijabetesa, spriječiti srčane bolesti i još mnogo toga. Ako se pitate koja je riba najhranjivija, u nastavku donosimo četiri najbolje opcije, prema stručnjacima.

Losos

Prednosti jedenja lososa dobro su poznate, stoga ne čudi da se ova riba naziva kraljem među masnim ribama. Prema Good Housekeepingu, losos sadrži zdrave masti, puno kalcija i vitamina D.

Srdela

Sitna i jeftina srdela dospjela je na mnoge popise superhrane zahvaljujući udjelu omega-3 masnih kiselina. Osim toga, izvrstan je izvor vitamina B12, minerala i kalcija. 

"Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi mogu pomoći vašem srcu na više načina. Samo nekoliko porcija ribe tjedno može smanjiti vaše šanse za razvoj srčanih bolesti za 36 posto. Omega-3 masne kiseline smanjuju i vjerojatnost da ćete patiti od stanja poput moždanog udara i Alzheimerove bolesti", navodi portal Nourish.

Tuna

Bilo da je svježa ili konzervirana, tuna je mnogima omiljena riba. Kad je kupujete svježu, birajte komade koji mirišu na more. Osim što sadrži omega-3 masne kiseline, tuna je bogata i niacinom (vitamin B3), koji pomaže snižavanju razine kolesterola. Lako se priprema, ali njen unos treba ograničiti zbog visokog sadržaja žive. 

Bakalar

Bakalar je riba blagog okusa s bijelim mesom te je dobar izvor bjelančevina, kao i vitamina B12, a jedna porcija sadrži nešto više od 30% preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina. Bakalar je poput praznog slikarskog platna. Naime, on se dobro spaja s bilo kojim umakom, bilo da više volite marinadu s citrusima ili ste pak naklonjeniji kremastom umaku. 

Pročitajte više