Koliko često bismo trebali vaditi krv?

Foto: Pexels

VAĐENJE krvi jedna je od najčešćih laboratorijskih pretraga. Nerijetko je dio rutinskih, odnosno sistematskih pregleda, a prvenstveno pomaže u procjeni zdravstvenog stanja osobe, ali i procesu dijagnosticiranja te praćenja određene bolesti. Među laboratorijskim pretragama krvi najpoznatija je takozvana kompletna krvna slika (KKS), a mnoge ljude zanima koliko ju je često potrebno provoditi.

Kako objašnjavaju liječnici, to ovisi o mnogo različitih čimbenika. Ipak, svojim pacijentima preporučuju rutinske pretrage krvi barem jednom godišnje. Smatraju ih važnima prvenstveno za praćenje općeg zdravstvenog stanja i rano otkrivanje eventualne bolesti. Vađenje krvi može nam doslovno spasiti život i omogućiti liječenje koje nam je potrebno prije nego što se bolest zakomplicira.

Kada je riječ o kroničnim bolesnicima koji uzimaju lijekove, ponekad liječnici preporučuju vađenje krvi dva puta godišnje, a u iznimnim slučajevima i češće. Isto vrijedi i u slučaju da imate stalne neobične simptome kao što su umor, abnormalnosti kože ili noktiju, gubitak kose te neobjašnjivo mršavljenje ili debljanje.

Pročitajte više