Kombinacija simptoma koja je prvi i najuočljiviji znak raka debelog crijeva

Foto: Pixabay

RAK debelog crijeva smatra se jednim od najčešćih karcinoma u svijetu, a jedan je od vodećih uzroka pobola i smrti od zloćudnih bolesti i u Hrvatskoj. Godišnje od njega u prosjeku oboli oko 3600 stanovnika Hrvatske, od čega je oko 60 posto muškaraca. Prema procjenama Svjetske organizacije za istraživanje raka, godišnje od njega obole gotovo 2 milijuna osoba, a umre 0.95 milijuna. U 2022. od raka debelog crijeva umrli su, između ostalih, Pele i Kirstie Alley

Nedostatak simptoma u ranim fazama otežava prepoznavanje raka crijeva, poznatog kao i kolorektalni rak, a vrijeme je ključno u liječenju. Srećom, jedna kombinacija simptoma može pomoći da se stanje odmah uoči.

"Rektalno krvarenje često je prvi i najuočljiviji simptom raka crijeva. Vjeruje se da je kombinacija rektalnog krvarenja i promjene u navici pražnjenja crijeva ili rektalno krvarenje u odsutnosti perianalnih simptoma uobičajeno u početku bolesti", kaže za Express gastroenterologinja dr. Sara Mesilhy.

Prema liječnici, promjene u navici pražnjenja crijeva uključuju proljev, zatvor, učestalost obavljanja velike nužde, kao i promjene u konzistenciji stolice. Drugi simptomi raka crijeva mogu uključivati trajnu nelagodu u trbuhu (grčevi, plinovi ili bol), osjećaj da crijeva nisu potpuno ispražnjenja, slabost ili umor i neobjašnjivi gubitak težine.

Hoće li pacijent razviti ove ili druge simptome, uvelike ovisi o tome gdje se rak nalazi, odnosno je li na početku debelog crijeva, u rektumu ili negdje između. Treba napomenuti da ovi znakovi ne ukazuju uvijek na rak, ali trebali bi služiti kao upozorenje koje signalizira potrebu za daljnjom procjenom.

Pročitajte više