Kontroverzna terapija američkih znanstvenika daje nadu u potpuno izlječenje raka

Foto: Shutterstock

DVA pacijenta koja su bolovala od raka izliječena su nakon što su liječnici izolirali njihove bijele krvne stanice ili limfocite u laboratoriju, genetski ih modificirali s ciljem da napadaju rak i ponovno ih unijeli u njihovo tijelo.

Car-T stanice

Genetski modificirane leukocite nazvali su Car-T stanice, a ova vrsta imunoterapije zahtijeva dodatna istraživanja, premda je zasad pokazala dobre rezultate. Razine spomenutih stanica kod dva izliječena pacijenta ostale su visoke, a dr. Carl June sa Sveučilišta Pennsylvania rekao je: “Na temelju ovih rezultata možemo zaključiti da Car-T stanice mogu izliječiti leukemiju. Ove stanice su nastavile pokazivati karakteristike ubijanja tumora."

Postoje nuspojave ovakve terapije

Pacijent Doug Olsen, koji je nakon ove terapije u remisiji već godinama, rekao je: "Znao sam da liječnici nisu sigurni, ali sam bio prilično uvjeren da sam završio s rakom."

Ipak, trenutno još nisu uklonjene sumnje u neke opasnosti ovakve terapije, a NHS upozorava da navedena terapija može izazvati pretjeranu reakciju imunološkog sustava ili izazvati nuspojave poput vrućice, povraćanja ili poteškoća s disanjem, piše The New York Post.

Pročitajte više