Liječnica izdvojila jednostavnu vježbu kojom možete testirati pokretljivost tijela

Foto: Shutterstock

Nemogućnost izvođenja jedne vježbe navodno može ukazati na moguće zdravstvene probleme u budućnosti. Liječnica dr. Natalie Azar se u razgovoru za Today osvrnula na studiju Europskog kardiološkog društva iz 2014. godine, koja je pokazala da ljudi koji ne mogu sjesti i ustati bez upotrebe ruku mogu biti izloženi većem riziku od zdravstvenih problema u budućnosti, pa čak i smrti.

Svakom koraku vježbe dodijeljeni su bodovi, a Azar objašnjava da "što je niži rezultat, to su sudionici imali sedam puta veću vjerojatnost da će umrijeti u sljedećih šest godina". Rezultati studije pokazali su da će sudionici u dobi od 51 do 80 godina vjerojatnije umrijeti prije onih koji su mogli napraviti vježbu, prenosi HuffPost.

Kako test funkcionira?

Vježba uključuje ustajanje, sjedenje i ponovno ustajanje iz sjedećeg položaja, sve bez upotrebe ruku. Kako prenosi HuffPost, potrebno je "započeti ustajanjem, a ako ste ustali bez da ste se morali osloniti, imate početnih deset bodova. Zatim je potrebno sjesti na pod, prekrižiti noge prije nego se vratite u stojeći položaj".

Azar objašnjava da si oduzmete jedan bod za svaki put kada ste se oslonili na svoju ruku, koljeno, podlakticu ili stranu noge za pomoć tijekom ovog procesa. Ako možete odraditi vježbu bez da ste si morali pomoći, imate savršenih deset bodova. 

Trebate li se zabrinuti ako rezultat nije između osam i deset bodova?

Liječnica ističe da se u većini slučajeva nije potrebno jako zabrinuti ako niste ostvarili savršeni rezultat. Za ovu vježbu najbolje je ostvariti osam bodova ili više, dodaje.

Objasnila je da je test pokretljivosti zapravo osmišljen za testiranje mišićno-koštane kondicije te da "ne uzima u obzir mišićno-koštana ograničenja". Dodaje da bi rezultat mogle iskriviti ozljede i druge zdravstvene komplikacije.

Lošije rezultate uglavnom su ostvarile osobe starije životne dobi koje su bile manje pokretne, te je za njih bila veća vjerojatnost smrti u nadolazećih šest godina, prenosi HuffPost. Azar ističe da je, na kraju, ipak samo riječ o vjerojatnosti te da ne treba uzeti za sigurno da će se pojedincima koji ne mogu učiniti vježbu nešto i dogoditi.

"Svoj rezultat trebali biste uzeti s rezervom, ali nam ovaj test može pomoći da zapamtimo da, kako starimo, provodimo vrijeme razgovarajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost su jednako važni", zaključila je liječnica. 

Pročitajte više