Liječnica: Jedna stvar koju možete napraviti smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka

Foto: Pixabay

IAKO je rak vrlo zastrašujuća dijagnoza koju nitko ne želi čuti, ipak postoje dobre vijesti. Briga o vlastitom zdravlju i prakticiranje jednostavnih promjena stila života doista čine veliku razliku pa je tako posljednjih godina karcinom postao uspješno izlječiv.

''Postoji dosta razloga zašto je rak danas lakše izlječiv nego što je bio u prošlosti. Prvo, veliki pomaci napravljeni su u boljem probiru raka i ranijim intervencijama liječenja koje su poboljšale rezultate liječenja. Provedba genetskog probira omogućila je identificiranje pacijenata s većim rizikom od razvoja raka'', objašnjava za Eat This profesorica opstetricije i ginekologije s Medicinskog fakulteta u Houstonu Judith A. Smith te dodaje kako danas postoje određene stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od raka.

Održavanje zdrave tjelesne težine može spriječiti nekoliko vrsta raka

Višak tjelesne masti povezuje se s nekoliko vrsta raka, uključujući rak dojke, rak maternice, rak prostate, rak gušterače, rak žučnog mjehura, rak štitnjače, kolorektalni rak, rak vrata i rak jednjaka. Prema Američkom društvu za kliničku onkologiju, pokazalo se da istraživači još uvijek proučavaju vezu tjelesne težine i rizika od raka.

Pronašli su nekoliko razloga zašto težina može utjecati na rizik od raka. Naime, višak kilograma podiže razinu hormona inzulina i inzulinskog faktora rasta-1 (IGF-1). Previše ovog hormona može pomoći u razvoju nekih vrsta raka.

Isto tako, masno tkivo također proizvodi više hormona estrogena, a estrogen može pomoći u razvoju nekih vrsta raka, poput raka dojke. Kronična upala niske razine češća je kod pretilih ljudi, osobito ako imaju više sala na trbuhu, i povezana je s povećanim rizikom od raka, a masne stanice pak utječu na način na koji vaše tijelo regulira rast stanica raka.

''Pretilost je povezana s većinom tumora, osobito s rakom dojke, jajnika, debelog crijeva i endometrija. Kod žena, pretilost je povezana s višim razinama endogenog hormona, poput estrogena koji će povećati rizik od razvoja raka. Pretilost je također povezana s razvojem tihih puteva upale koji mogu dovesti do razvoja raka. Održavanje zdrave tjelesne težine smanjit će rizik od razvoja raka, posebno kod onih pacijenata koji imaju i nasljedni rizik od raka'', objasnila je Smith.

Pročitajte više