Liječnici ne preporučuju metodu ekstremnog mršavljenja koju je slijedila Adele

Foto: Patrick Rideaux PicturePerfect via Guliver Image

NAKON gubitka 45 kilograma, Adele ponosno pokazuje svoju novu figuru. 2020. godine pjevačica je dospjela na naslovnice zahvaljujući impresivnoj transformaciji, a u jesen 2021. pozirala je i za britansko te američko izdanje časopisa Vogue. 

U intervjuu je priznala da je, boreći se s tjeskobom, postala "ovisna" o vježbanju pa je trenirala dva do tri puta u danu. 

"Vježbajući bih se osjećala bolje. Nikada se nije radilo o mršavljenju, nego o tome da postanem jaka i provodim manje vremena na telefonu", ispričala je. 

Dobitnica Grammyja zaradila je brojne komplimente javnosti, ali njezinu metodu ne odobravaju liječnici s kojima je razgovarao Indian Express.

"Ovako intenzivan režim vježbanja obično slijede sportaši, koji su na to navikli. Ako normalna, prosječna osoba vježba dva do tri puta u danu, tijelo možda to neće moći podnijeti. Doći će do velike istrošenosti mišića", smatra dr. Abhishek Subhash, konzultant interne medicine u bolnici Bhatia.

Druga liječnica upozorava da takav režim stvara prevelik pritisak na srce.

"Ekstremno vježbanje stvara velik pritisak na kardiovaskularni sustav i ponekad može dovesti do oštećenja srca, uzrokovati proširene arterije ili čak poremećaj srčanog ritma", dodaje dr. Richa Kulkarni, glavna konzultantska fizioterapeutkinja u Kinesis Sports Rehabu. 

Njezina preporuka je ne vježbati više od pet sati umjerenim intenzitetom tjedno ili 2.5 sata intenzivno.

Adele je otkrila i da je u prijepodnevnim satima radila vježbe snage, a poslijepodne planinarila ili boksala, dok je navečer odrađivala kardio. Dijetu nije spominjala. 

Pročitajte više