Liječnici podijelili što nikada ne trebamo raditi ako nas bole koljena

Foto: Unsplash

KOLJENA su dio tijela koji uzimamo zdravo za gotovo, ali ako patite od bolova u njima, onda ste vrlo svjesni koliko ih koristimo i koliko su važna.

Prema dr. Landonu Uetzu, najčešći uzrok boli u koljenima je prekomjerna upotreba.

"Bol se najčešće javlja kada povećamo razinu tjelesne aktivnosti, a tijelo za to nije spremno. Na primjer, ako netko tko vodi sjedeći način života počne igrati nogomet nekoliko dana u tjednu, može početi osjećati bolove u koljenima", rekao je za SheFinds.

Fizikalna terapeutkinja Carrie A. Lamb kao druge moguće uzroke bolova u koljenima ističe disfunkciju kuka ili gležnja.

Liječnici se slažu da postoje neke stvari koje trebamo izbjegavati ako se borimo s bolovima u koljenima.

"Iako vježbanje može biti korisno ako imamo blage simptome, nema znanstvenih dokaza da treba trpjeti jaku bol. Za mnoge ljude je upravo pretjerana uporaba uzrokovala bol. Također, treba izbjegavati trčanje ili skakanje. Silina udarca o tlo opterećuje tetive u koljenu, zbog čega se upala može pogoršati", tvrdi dr. Uetz.

"Ako vas tijekom aktivnosti koljeno ne boli, ali drugi dan vam je teško čak i hodati, trebali biste modificirati tjelesnu aktivnost sljedeći put kad je budete radili. Na primjer, umjesto trčanja, odlučite se za hodanje i tako ćete smanjiti pritisak na koljena", savjetuje liječnik.

Ako je bol u koljenu povezana s artritisom, a ne s ozljedom, važno je nastaviti se kretati - obično kroz neku aktivnost koja je malo lakša za zglobove, poput hodanja ili vožnje bicikla. U svakom slučaju, o svakoj boli ključno je porazgovarati sa svojim liječnikom koji će odlučiti o mogućnostima liječenja.

Pročitajte više