Liječnik otkriva 3 potencijalno opasna dodatka koja mogu naštetiti probavnom sustavu

Foto: Pexels

U mnogim slučajevima uzimanje dodataka prehrani može biti izvrstan način da nadoknadimo sve hranjive tvari koje ne dobivamo iz cjelovite hrane. Međutim, nisu svi dodaci jednaki. Neki mogu loše utjecati na naše zdravlje, osobito ako se konzumiraju prekomjerno.

Jedno područje tijela koje bi moglo biti neočekivano pogođeno jest probavni sustav - čak i kada uzimamo dodatke koji imaju za cilj poboljšati zdravlje crijeva. Barijatrijski kirurg, dr. Harsh Sheth, upozorio je na tri takva dodatka. 

1. Prekomjerni dodaci vlakana

Vlakna su poznata po svojoj sposobnosti reguliranja zdravlja probavnog sustava. Stoga, ako imamo problema s probavom, možemo posegnuti za dodatkom vlakana koji može pomoći. Međutim, važno je biti oprezan s ovim dodacima jer konzumiranje prekomjerne količine može učiniti više štete nego koristi. 

Dr. Sheth upozorava da naglo povećanje unosa vlakana kroz suplemente može dovesti do nadutosti i nelagode te ometati apsorpciju određenih hranjivih tvari.

Kako bismo osigurali da ne pretjerujemo s unosom vlakana i smanjili rizik od problema povezanih s crijevima, kirurg preporučuje postupno povećavanje unosa vlakana i dobivanje istih iz cjelovite hrane, kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice, a ne iz dodataka prehrani.

"Ova metoda osigurava uravnotežen unos vlakana uz druge hranjive tvari, neophodne za zdravlje crijeva", rekao je za SheFinds.

2. Dodaci željeza u visokim dozama

Željezo je ključna komponenta svake zdrave prehrane. Naše se tijelo oslanja na ovaj mineral za niz funkcija, od proizvodnje crvenih krvnih stanica do prijenosa kisika. Ipak, baš kao i vlakna, pretjerani unos dodataka željeza može dovesti do probavnih problema.

Dr. Sheth upozorava da bi konzumiranje velikih doza željeza moglo dovesti do proliferacije patogenih bakterija u crijevima, što može rezultirati problemima poput upalnih bolesti crijeva ili zatvora.

3. Određeni biljni laksativi

Ako imamo problema s probavom, biljni laksativi mogu biti od pomoći. Međutim, ovi prirodni lijekovi mogli bi imati svoju cijenu kad je riječ o zdravlju crijeva. Dr. Sheth ističe da redovito korištenje biljnih laksativa sastojcima kao što su sena ili kaskara može iritirati sluznicu crijeva.

Oni čak mogu dovesti do ovisnosti o laksativima što otežava redovito pražnjenje crijeva bez njihova uzimanja.

"Redovita uporaba može rezultirati neravnotežom elektrolita i dehidracijom što dodatno pogoršava zdravstvene probleme crijeva", zaključuje kirurg.

Pročitajte više