Malo poznati znak na vršcima prstiju mogao bi biti upozorenje na tihog ubojicu

Foto: Shutterstock

Kao i mnoga druga stanja, upala pluća je bolest koja je najopasnija za ranjive osobe, uključujući starije, bebe, malu djecu i kronične bolesnike.

Posljednjih tjedana porastao je broj slučajeva upale pluća među djecom u Kini. To je zabrinulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju pa dijeli upozorenja na simptome bolesti.

Iako će se većina oboljelih oporaviti od upale pluća unutar tjedan dana, ona može biti teška i rezultirati hospitalizacijom, pa čak i smrću. Stoga je uočavanje simptoma od vitalnog značaja.

Glavni simptomi infekcije pluća su kašalj, otežano disanje i bol u prsima, ali jedan neočekivani znak može se pojaviti na prstima, piše WebMD.

"Modri nokti su uobičajen simptom upale pluća. Koža ili usne plave boje također mogu signalizirati bolest, osobito kod djece. Općenito, simptomi upale pluća mogu varirati od blagih do teških", objašnjava portal.

Ostali znakovi na koje treba obratiti pozornost uključuju visoku temperaturu, do 40.5 stupnjeva Celzijevih, iskašljavanje zelenkaste, žute ili krvave sluzi, osjećaj umora, gubitak apetita, osjećaj da ne možemo doći do daha, oštru ili probadajuću bol u prsima, znojenje, ubrzano disanje i zbunjenost.

Kod djece na upalu pluća mogu ukazivati ubrzano disanje, poteškoće s disanjem, vrućica, kašalj i/ili teško disanje.

"Simptomi kod beba mogu biti nervoza ili teškoće s hranjenjem", dodaje WebMD.

Ako uočite neki od simptoma i sumnjate na upalu pluća, javite se svom liječniku. Hitnu pomoć potražite ako se mučite s disanjem, ako imate blijede ili plave mrlje na koži, ako osjetite zbunjenost ili ako ne možete probuditi dijete.

Pročitajte više