Maslac od jabuka poslastica je koja se odlično slaže uz slana i slatka jela

Foto: 123RF

JABUKA je jedna od najkonzumiranijih voćki na svijetu. Izuzetno je bogata antioksidansima, flavonoidima i dijetalnim vlaknima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja karcinoma, hipertenzije, dijabetesa i srčanih bolesti.

Mnogi stručnjaci su složni i tvrde da su jabuke jedna od najzdravijih namirnica koje možete uključiti u svoju prehranu.

Od tog voća možete napraviti ukusan maslac koji je prava poslastica, a odlično se slaže uz slana i slatka jela.

Sastojci:

- jedna i pol šalica jabučnog octa

- osam cijelih srednjih jabuka tanko narezanih

- dvije žice meda (po želji)

- 1/4 žličice mljevenog cimeta (po želji)

- 1/4 žličice mljevenog klinčića (po želji)

Priprema:

Prokuhajte jabuke. Lagano pirjajte na srednje niskoj temperaturi često miješajući, dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Kad se jabuke počnu raspadati, maknite ih s vatre. Smjesu sameljite i procijedite kroz sito kako biste odbacili koru, sjemenke i stabljike. Vratite smjesu na vatru i dodajte med, cimet i klinčić (ako koristite ove sastojke). Kuhajte povremeno miješajući na niskoj temperaturi četiri sata ili dok se smjesa ne zgusne i potamni. Kad postignete željenu gustoću, smjesu dovedite do vrenja.

Smjesu čuvajte u hladnjaku i konzumirajte kad poželite nešto ukusno, domaće i zdravo.

Pročitajte više