Mitovi i istine o zelenom lisnatom povrću

Foto: Pexels

KAD smo na dijeti ili naprosto nastojimo jesti zdravo, zeleno lisnato povrće je jedno od prvih namirnica koje uvrštavamo u svoj jelovnik. Bogato nutrijentima i siromašno kalorijama, salate djeluju kao nabolje namirnice. Je li to istina?

Dobrobiti zelenog lisnatog povrća su nedvojbene, njihova uključenost u redovitu prehranu je neophodna, ali što ako ih konzumiramo previše? Ponekad se u želji da budemo što zdraviji preračunamo i ne pazimo na ravnotežu unošenja namirnica. Pogreške su to koje naposljetku plaćamo slabim rezultatima. Dr. Alka Vijayan podijelila je na svom Instagramu neke mitove i pojašnjenja.

Lagano za želudac

Istina: Zeleno lisnato povrće prepuno je vlakana, što je izvrsno za naše zdravlje, u ograničenim količinama. Međutim, u velikoj količini može preopteretiti naš metabolizam.

Pomaže hidratizirati tijelo

Istina: Visoka količina vlakana također može potaknuti suhoću tijela, što dovodi do nadutosti, bolova u trbuhu, pa i bolova u zglobovima.

Salata je najbolji obrok za večeru

Istina: Vaša večera treba biti najlakši obrok u danu. Salate opterećuju probavni sustav jer se konzumiraju sirove. Bilo bi najbolje izbjeći ih za posljednji dnevni obrok ili pojesti vrlo malu količinu uz neku drugu namirnicu koja u tom obroku dominira.

Bogatstvo vlakana pomaže zdravlju vaše kože i kose

Istina: Ovo je točno, ali opet ako ste umjereni. Pretjeran unos dovodi do isušivanja tjemena, stanjivanja kose ili čak gubitka.

Poboljšava probavu

Istina: Salate će vam u početku pomoći u gubljenju kilograma, ali ako pretjerujete na dnevnoj bazi, dugoročno ćete svoj probavni sustav dovesti do problema s konstipacijom.

Pročitajte više