Mnogi je ljudi konzumiraju svakodnevno: Ova namirnica najčešće uzrokuje trovanje

Foto: Shutterstock

U SLUČAJU da ste se ikada pitali koja je najrizičnija namirnica koju možete konzumirati, rezultati nedavnog istraživanja mogli bi vas poprilično iznenaditi. Naime, američki Consumer Reports nedavno je objavio popis nekoliko najrizičnijih namirnica, a ono čime su se bavili bila je prvenstveno analiza podataka o potencijalnim bolestima koje se prenose hranom.

Na prvom se mjestu, kako objašnjavaju, nalazi zelena salata, a trovanja povezana sa svježom zelenom salatom i salatama pakiranima u vrećice kao što je to najčešće slučaj u supermarketima, izazvala su više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga vrsta hrane u proteklih pet godina.

Jedan izvor njihove kontaminacije je voda koja se koristi za navodnjavanje polja salate, a istraživanje je pokazalo kako je između 2017. i 2022. godine sveukupno 614 ljudi u Americi oboljelo od Escherichije coli ili listerije. Isto tako, čak jedanaestero ljudi od 614 zaraženih preminulo je zbog posljedica trovanja.

Kako objašnjavaju autori studije, najveći rizik upravo se nalazi u samim vrećicama pakirane salate na kojima piše da je ona već oprana pa je mnogi ljudi uopće ne peru prije konzumiranja, što je velika greška.

Pročitajte više