Može li korištenje stevije umjesto šećera pomoći da izgubite kilograme?

Foto: 123RF

KADA se stevija prvi put pojavila na tržištu, mnogi su bili oduševljeni zdravstvenim potencijalom te zamjene za šećer.

Napokon je postojala "prirodna" zamjena za šećer s nula kalorija, koja je i do 300 puta slađa od šećera. Mnogi su se nadali da bi stevija mogla pomoći u njihovim naporima da izgube kilograme a da pritom ne moraju žrtvovati okus. Također, mnogi su vjerovali da će im ovaj zaslađivač pomoći u kontroliraju dijabetesa. Zapravo, nešto se od toga i ostvarilo.

Stevija je i dalje popularna, a to se uglavnom povezuje s porastom broja oboljelih od dijabetesa, kao i s trendom prakticiranja prehrane na biljnoj bazi. Iako je uporaba ostalih umjetnih zaslađivača opala, prodaja proizvoda koji sadrže steviju samo u SAD-u porasla je za 16% od 2017. do 2018., prema istraživanju tvrtke Nielsen.

Je li stevija sigurna?

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra steviju sastojkom koji je "općenito priznat kao siguran (GRAS)". No to se ne odnosi na ekstrakte lista stevije i sirove ekstrakte stevije, koji nemaju odobrenje FDA-a za upotrebu u hrani.

Postojala je zabrinutost da bi stevija mogla povećati rizik od raka ili reproduktivnih problema, a koja se temeljila na studijama provedenima na životinjama. No stevija se sada smatra sigurnom čak i prema CSPI-standardima, iako još uvijek žele vršiti dodatna ispitivanja kako bi se dodatno utvrdila njezina sigurnost.

Stevija: Istraživanje potencijalnih zdravstvenih dobrobiti

Kontrola razine šećera u krvi temelj je za kontrolu dijabetesa, a neke namirnice u tom pogledu imaju dramatičnije učinke od drugih. Stevija ne povisuje šećer u krvi, objašnjava Leah Kaufman, dijetetičarka i certificirana edukatorica za dijabetes u programu za upravljanje težinom u NYU Langoneu.

"Stevia bi bila dobra i sigurna šećerna alternativa za pacijente s dijabetesom", kaže ona.

Postoje čak i dokazi koji sugeriraju da bi stevija mogla biti korisnija nego što biste očekivali. U studiji iz Nature Communicationsa iz 2017. godine istraživači sa Sveučilišta Leuven u Belgiji pokazali su da stevija stimulira protein koji je neophodan za percepciju okusa i koji sudjeluje u oslobađanju inzulina nakon obroka. Hormon inzulin proizvodi vaša gušterača kako bi regulirao šećer u krvi.

Američko udruženje za dijabetes i Američko udruženje za srce slažu se da stevija može biti korisna za osobe s dijabetesom ako je koriste umjereno i ako je ne nadoknade kasnijim unosom dodatnih kalorija. Europska agencija za sigurnost hrane i Stručni odbor Svjetske zdravstvene organizacije za aditive u hrani utvrdili su prihvatljivi dnevni unos od najviše 12 mg dnevno.

Stevija je dobra zamjena za redovno kaloričnu saharozu jer ima nula kalorija.

"Oni koji odluče šećer zamijeniti stevijom mogu imati koristi od ove alternative, ali gubitak kilograma nije zajamčen", kaže Kaufman.

Jedno malo istraživanje iz 2016. je dokazalo da su sudionici, kada su ujutro umjesto šećerom zaslađivali stevijom, manji unos kalorija nadoknađivali jedući više za ručkom.

Da, unosit ćete manje kalorija ako umjesto šećera koristite steviju, kaže dr. David Levitsky, profesor na Odjelu za prehrambene znanosti sa sveučilišta Cornell.

"Teoretski bi to vremenom moglo dovesti do gubitka kilograma, ali to je vrlo teško pokazati u studijama", kaže i dodaje: "Ovo je jedan od mehanizama za mršavljenje, ali nećete izgubiti 50 kilograma. Smanjivanje masnoće, praćenje veličine obroka i jedenje samo kad ste gladni daleko su učinkovitiji od zamjene stevije šećerom ako želite izgubiti kilograme."

 

Pročitajte više