Muškarac hospitaliziran zbog napadaja desetljećima živio s trakavicom u mozgu

Foto: Shutterstock

LIJEČNICI koji su liječili čovjeka koji je trpio napadaje, bio dezorijentiran i ponašao se čudno otkrili su da je godinama živio s neotkrivenim trakavicama u mozgu, prema studiji slučaja objavljenoj u četvrtak u The New England Journal of Medicine.

Činilo se da je 38-godišnji muškarac savršenog zdravlja sve do jedne noći kada se njegova žena probudila i zatekla ga na podu. Tresao se i govorio besmislice, navodi se u izvještaju. Hospitaliziran je, a liječnici su ga liječili zbog napadaja, uz napomenu da nije odgovarao na njihova pitanja i da se činilo da većinu vremena zuri u strop, izvijestio je Insider.

Nije konzumirao drogu ni lijekove i prethodno je bio savršenog zdravlja

Muškarac "nije imao značajnu povijest bolesti, nije koristio lijekove ili drogu, a nije ni imao nikakve simptome do ovog napadaja", rekla je njegova obitelj liječnicima.

Liječnički tim u Općoj bolnici Massachusetts na kraju je postavio dijagnozu cisticerkoze, inače poznate kao infekcija trakavicama, što je potvrđeno skeniranjem mozga i analizom krvi. Infekcije trakavicama mogu proći neotkrivene godinama i mogu dospjeti do mozga, uzrokujući napadaje.

Zaraženo meso i riba

Paraziti od jedenja nedovoljno kuhanog i nehigijenskog mesa ili ribe mogu se prenijeti s osobe na osobu ako osobe s infekcijama ne peru ruke nakon korištenja toaleta. Sitna jaja parazita u izmetu osobe mogu se proširiti na druge površine ili čak na hranu.

Simptomi infekcije uključuju probavne smetnje, gubitak težine i bolove u trbuhu. Međutim, parazit ne mora nužno ostati u probavnom sustavu, već se može kretati po cijelom tijelu, u mišiće i u mozak putem krvotoka, potencijalno uzrokujući niz simptoma.

Pročitajte više