Na pojavu sijedih utječe stres, ali doktori tvrde da mogu ukazivati i na neke bolesti

Foto: Pexels

KAD starimo, pigmentne stanice koje našoj kosi daju boju polako umiru. Međutim, ponekad se sijede vlasi mogu pojaviti i kod mlađe populacije. Najčešće je to zbog stresa, ali u nekim slučajevima iznenadna pojava sijede kose može biti znak određenog zdravstvenog stanja, donosi The Sun.

Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 jedan je od najčešćih uzroka preranog sijeđenja kose, tvrde liječnici. Nekoliko studija otkrilo je da uzimanje dodataka vitamina B12 znatno smanjuje visoke razine homocisteina, koji može dovesti do gubitka kose, ali i sprječava prerano sijeđenje kose.

Neurofibromatoza (Von Recklinghausenova bolest)

Neurofibromatoza, također poznata i kao Von Recklinghausenova bolest, stanje je koje uzrokuje rast tumora uz nečije živce, a karakterizira ju i rano sijeđenje kose. Uzrokovana je genetskom mutacijom određenih gena, a može se naslijediti od roditelja ili se pojaviti u ranom djetinjstvu bolesnika. Trenutačno ne postoji prevencija ni lijek za ovu bolest, ali dobra je vijest da tumori obično nisu kancerogeni.

Bolesti štitnjače

Hormonalne promjene uzrokovane problemom sa štitnjačom, poput hipertireoze ili hipotireoze, također mogu biti odgovorne za preuranjeno sijedu kosu. Naime, štitnjača je žlijezda u obliku leptira koja je odgovorna za tjelesne funkcije kao što je metabolizam, a zdravlje vaše štitnjače također može utjecati na boju vaše kose. Razlog je taj što pretjerano aktivna ili premalo aktivna štitnjača može uzrokovati da vaše tijelo proizvodi manje melanina.

Alopecija

Autoimuna bolest gdje tijelo napada samo sebe također može uzrokovati preuranjenu sijedu kosu, upozoravaju liječnici. U slučaju alopecije imunološki sustav može napasti kosu te pritom uzrokovati gubitak pigmenta.

Pročitajte više