Način na koji većina sprema ostatke pizze zapravo je opasan

Foto: Shutterstock

Pizza je jedno od najomiljenijih jela mnogima, ali kad je pojedemo, uvijek imamo istu dilemu - gdje spremiti ostatke? Ako ste kao većina, onda ste ih ostavili u kutiji na radnoj površini u kuhinji.

Stručnjaci za sigurnost hrane često upozoravaju da se ostatke ne treba čuvati na sobnoj temperaturi zbog rizika od razvoja bakterija koje mogu uzrokovati trovanje. Isto vrijedi i za pizzu.

Prema smjernicama Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), bakterije se mogu početi gomilati na ostacima pizze u roku od 20 minuta, a nakon dva sata nesigurno je jesti pizzu koja je stajala na sobnoj temperaturi. U slučaju konzumacije takve pizze, mogu se javiti bol u trbuhu, proljev, povraćanje i groznica. Ali, ozbiljniji slučajevi trovanja, doduše rijetki, uključuju hospitalizaciju, pa čak i smrt.

Rast bakterija ovisi o vlažnosti i proteinima. Pekarski proizvodi poput kruha, kolača i keksa imaju relativno niske razine proteina i vlage (te puno masti i šećera), što znači da mogu sigurno stajati na sobnoj temperaturi nekoliko dana.

Pizza ima puno proteina i vlage. Samo tijesto ne predstavlja veliku opasnost, ali umak, sir i dodaci - da. Sir je jedan od najrizičnijih sastojaka. Agencija za hranu i lijekove SAD-a (FDA) napominje da ga visoka razina proteina i vlage čini posebno osjetljivim na rast bakterija.

Isto vrijedi i za umak od rajčice te određene dodatke. Povrće, poput paprike i gljiva, te umak za pizzu sadrže puno prirodne tekućine koja može potaknuti rast bakterija kao što su salmonela i E. coli.

Kako pravilno pohraniti ostatke pizze?

Prvo, preporučuje se da kriške pizze izvadite iz kutije. Tada ih prebacite u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti. Ostatke pizze nemojte držati u hladnjaku dulje od četiri dana. Prema USDA-i, ostatke pizze možete staviti u zamrzivač i trajat će do dva mjeseca, piše Delish.

Pročitajte više