Najbolja hrana koja ublažava simptome migrene

Foto: 123rf

ČESTO liječnici znaju istaknuti da je za jake glavobolje lijek puno vode, no kada su u pitanju migrene rijetko će tko znati dati pravi savjet kako ih se riješiti, odnosno kako ih ublažiti. Odnosno, savjeta ponekad ima i previše pa vam se može učiniti da i od tog mora informacija možete dobiti - glavobolju.

Zato smo se potrudili pronaći nešto jednostavno i navodno jako učinkovito - hrana protiv migrene.

Znate da je hrana ujedno i lijek, neophodna svim živim bićima, pa je onda logično da bi u hrani morali pronaći lijek i za ovu glavobolju svih glavobolja.

No dok već odavno znamo tko su, među ostalima, krivci za migrenu - krvne žile u mozgu koje se nenadano počnu širiti, dehidracija i nepravilna prehrana te namirnice kao što su čokolada, crno vino, sir, pivo, kiseli kupus, sada znamo i kojom ćete se hranom liječiti.

Poanta je u magneziju, odnosno nedostatku magnezija uslijed kojeg se javlja migrena, a među hranom koja je dobar izvor magnezija spominju se: orašasti plodovi i to posebno bademi i indijski oraščići, zatim sjemenke (bundeve, suncokreta), grahorice ga imaju dosta te zimska "zelenjava" - špinat i kelj.

Svatko tko pati od migrena i želi pošto poto spriječiti bol, trebao bi konzumirati ove namirnice na redovnoj bazi. Naravno, uz mnogo tekućine.

A ukoliko je bol već krenula probajte se, savjetuje to dijetetičarka Erin Skinner, izliječiti kvalitetnim obrokom - salatom od sirovog špinata i avokada, sjeckanih badema, lješnjaka, s posutim sjemenkama od bundeve i s malo kuhane leće te na naglo pečenim odreskom lososa. Ove namirnice ne samo da ćete ublažiti bol, već će dobre masti iz lososa i avokada pomoći organizmu da još bolje apsorbira magnezij.

I svakako pripazite da se klonite nekih namirnica i navika - primjerice da jedete ostatke iz frižidera i nekvalitetne suhomesnate proizvode koji u sebi imaju visoku količinu histamina, a zamislite onda samo koliko njihova količina raste dok hrana čeka i čeka da je pojedete.

Isto se tako klonite sireva i jogurta, odnosno fermentiranih proizvoda koji jesu zdravi, ali ne baš i za vašu migrenu.

 

Pročitajte više