Najpoznatije zdravstvene dobrobiti koje se povezuju uz pijenje kave bez kofeina

Foto: Unsplash

KAVA bez kofeina sviđa se mnogim ljudima koji su osjetljivi na kofein ili ga samo pokušavaju manje konzumirati. U njoj se nalazi gotovo 97 posto manje kofeina nego u običnoj kavi, ali zadržava okus i osjećaj ispijanja kave. Međutim, postavlja se pitanje je li pijenje kave bez kofeina zdravije od obične kave. Provjerite koje zdravstvene dobrobiti povezuju s kavom bez kofeina.

Zdraviji mikrobiom crijeva

Kava bez kofeina sadrži antioksidanse koji mogu podržati zdravlje crijeva. Dijetetičarka Lauren Manaker tvrdi: "Za zdravlje crijeva, kava bez kofeina može pozitivno pridonijeti promicanju rasta korisnih crijevnih bakterija zbog visokog sadržaja dijetalnih fenolnih spojeva, bez potencijalnih gastrointestinalnih smetnji koje ponekad izaziva kofein."

Manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti

Kako prenosi Eating Well, istraživanje iz 2022. godine, objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology, pokazalo je da kava bez kofeina, zajedno s mljevenom i instant kavom, može biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ispitanici u istraživanju koji su dnevno pili od jedne do tri šalice kave bez kofeina imali su najmanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. 

Poboljšana funkcija jetre

Veliko istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da je redovita konzumacija kave i kave bez kofeina povezana sa zdravijim razinama jetrenih enzima, dovodeći u pitanje ideju da je to povezano s kofeinom. Istraživači koji stoje iza provedenog istraživanja smatraju da su antioksidansi, poput fenolnih spojeva, možda odgovorni za to, prenosi Eating Well.

Pročitajte više