Ne možete stajati na nožnim prstima? Evo što vam tijelo pokušava reći

Foto: 123RF

STAJANJE na prstima nije rezervirano samo za balerine. Sposobnost savijanja gležnja i propinjanja na prste ključna je za svakodnevne aktivnosti (recimo, posezanje za nečim na polici), kao i za fizičku spremnost (trčanje, skakanje itd.).

Osim toga, redovitim podizanjem na vrhove prstiju ojačat ćete noge, listove i stopala, kaže Jessica Mazzucco, specijalistica za držanje tijela i osnivačica The Glute Recruita: "A onima s bolovima u leđima to bi moglo pomoći jer je tijelo u boljem položaju."

Iako se podizanje na prste čini jednostavnim, nekim ljudima to može biti posebno izazovno. Evo tri razloga zbog kojih možda ne možete stajati na prstima.

1. Imate slabe listove

Ako se ne možete u potpunosti podići na nožne prste, slabi mišići listova često su uzrok, kaže Mazzucco. Gastrocnemius je veliki mišić koji obuhvaća polovicu vašeg lista (prolazi niz stražnji dio potkoljenice, iza koljena do pete). A kad nedostaje snage u njemu, može doći do štetnog domino efekta.

"Slab Gastrocnemius može dovesti do problema poput stresa i ozljeda u ahilovoj tetivi i drugim područjimam poput koljena i plantarne fascije", kaže Mazzucco.

"Mnogi od nas imaju uske [ili slabe] mišiće listova zbog previše sjedenja i općenito nedostatka aktivnosti", kaže Mazzucco. Da biste se tome suprotstavili, isprobajte pokrete koji istežu i jačaju upravo te mišiće.

Za početak, stanite na stepenicu s težinom na prednjem dijelu stopala, a pete neka vam vise sa stepenice. Koristite ogradu za potporu ako vam treba. Podignite se na nožne prste i polako spustite stopala dok vam pete padaju ispod razine koraka. Napravite 2 do 3 seta od 10 dizanja svaki drugi dan.

2. Imate ograničenu pokretljivost gležnja

Ukočeni gležnjevi mogu biti izvor vaših nedaća s prstima. Kad vam nedostaje pokretljivosti zglobova, stopala i fleksibilnosti okolnih tetiva i mišića, bit će vam teže izvoditi mnoge vježbe, poput čučnjeva.

Suprotno tome, fleksibilni gležnjevi pružit će vam širi opseg pokreta u gotovo svakom pokretu, što uključuje stajanje na vrhovima prstiju, kaže Mazzucco.

3. Imate ravna (spuštena) stopala

Ako imate ravna stopala, stajanje na prstima bit će izazov.

"Neki su ljudi rođeni s ravnim stopalima ili se to može dogoditi s vremenom, kad tetive u potkoljenici oslabe kao posljedica ozljede ili trošenja", kaže Mazzucco.

U potonjem slučaju, kada strada stražnja tetiva tibije, više vam ne može pružiti istu stabilnost i potporu luku stopala, što rezultira padom luka, prema klinici Mayo.

Vježbanje hodanja na nožnim prstima može ojačati lukove stopala i pomoći tijelu da bolje podupire vaše noge, što rezultira manjim bolovima u kukovima, gležnjevima i leđima, kaže Mazzucco. Također preporučuje istezanje stopala, prenosi Livestrong.

Pročitajte više