Ne posežite za lijekovima, postoje i vježbe kojima se možete riješiti glavobolje

Foto: 123RF

AKO često patite od glavobolje, sigurno znate da su simptomi grozni jer, osim boli, možete osjetiti vrtoglavicu, mučninu, nepravilan rad srca, pa čak i probleme s vidom.

Kako biste spriječili ovo stanje, trebate redovito trenirati mišiće i krvne žile, a najbolji način za to je tjelovježba u trajanju od svega deset minuta dnevno.

Ove vježbe će vam pomoći obnoviti cirkulaciju u krvi i izliječiti glavobolju bez lijekova, prenosi portal BrightSide.

1. Savijte se

Stanite i podignite ruke prema stropu te ispružite cijelo tijelo prema gore. Duboko udahnite. Izdahnite i spustite ruke, savijajući gornji dio tijela prema naprijed, pokušavajući dlanovima dodirnuti pod. U ovom položaju budite nekoliko sekundi, a zatim se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite pet puta.

Naginjanje naprijed pojačava cirkulaciju krvi u vašoj glavi i stabilizira otkucaje srca.

2. Sjednite na pod i spojite stopala

Sjednite na pod, savijte koljena i spojite stopala, držeći leđa ravno. Dlanove postavite na koljena i lagano ih gurnite prema dolje i istegnite mišiće kukova. Vježba neka traje 20 do 30 sekundi.

Ova poza potiče cirkulaciju u vašem tijelu i pomaže u detoksikaciji unutarnjih organa.

3. Naslonite noge na zid

Lezite na leđa s nogama uspravnim uz zid. Tijelo vam mora napraviti kut od 90 stupnjeva. Opustite se i duboko udahnite i izdahnite. Ako se ne osjećate ugodno, stavite jastuk ispod donjeg dijela leđa. Vježba neka traje od 60 do 90 sekundi.

Ova vježba smanjuje tjeskobu i smiruje um.

4. Most

Lezite na leđa s uspravljenim nogama, a ruke postavite uz tijelo na pod, dlanovima prema dolje. Savijte koljena i stopala stavite na pod. Podignite kukove prema gore tako da su bedra usklađena s gornjim dijelom tijela. Zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi, a zatim spustite kukove na zemlju. Vježbu ponovite deset puta.

Ova vježba dobro isteže kralježnicu, vrat i ramena te oslobađa ukočene mišiće na tim područjima.

5. Pas koji gleda prema dolje

Stanite na pod i razmaknite stopala. Podignite ruke prema stropu i duboko udahnite. Izdahnite i savijte se prema naprijed, stavljajući dlanove na pod u širini ramena.  Ova vježba neka traje 60 sekundi.

Ova poza oslobađa napetost i stres u leđima i ramenima te poboljšava dotok krvi u mozak.

Pročitajte više