Nedostatak vitamina možete prepoznati na svom licu pomoću ovih 5 znakova

Foto: Shutterstock

ZA ZDRAVLJE organizma jedna od najvažnijih stvari je konzumacija hrane bogate vitaminima. Pokušavate li smršavjeti ili zbog zdravstvenog stanja slijedite restriktivnu prehranu, dobro je da pronađete alternativu onim namirnicama koje su nutritivno bogate, a nisu ili ne smiju biti dio vaše prehrane. 

Bilo kakav nedostatak vitamina može se pokazati štetnim za vaše tijelo.

Akne i suhoća kože

Akne i suha koža mogu biti posljedica raznih hormonalnih promjena, kao i nakupljanja prljavštine i klica. Međutim, ako vam nedostaje određenih vitamina, promjene na vašoj koži u ovom obliku mogu ukazivati na to. Nedovoljne razine vitamina A i E mogu dovesti do stvaranja akni na licu, dok nedostatak vitamina B12 može prouzrokovati da vaša koža izgleda bljeđe nego ikad. Pripazite i na znakove ekstremnog umora i promjene raspoloženja.

Oticanje područja oko očiju

Oticanje područja oko očiju najčešće je prouzrokovano alergijama, ali ako se pojavljuje prečesto i najviše ujutro kad se probudite, to može biti znak niske razine joda u tijelu. Studije su povezivale nedostatak joda s bolestima štitnjače, koje često mogu dovesti do umora, neobjašnjivog debljanja i oticanja očiju.

Krvarenje desni

Kako je već naglašeno, nedostatak vitamina C može uzrokovati veliku štetu našem zdravlju. Jedan od znakova na koje treba pripaziti su krvarenje desni, simptom stanja koji je poznat kao skorbut. Ostali simptomi mogu uključivati sklonost modricama, pojačano krvarenje u slučaju ozljede i bolove u zglobovima i mišićima.

Blijedilo usana

Blijede, bezbojne usne mogu biti znak mnogih različitih zdravstvenih problema. Međutim, to je jedan od najčešćih simptoma anemije, stanja koje se javlja zbog niske razine crvenih krvnih stanica u tijelu. Niska razina željeza u tijelu uzrokuje nedostatak broja eritrocita, što otežava prijenos kisika u tjelesna tkiva. Stoga može dovesti do promjene boje kože i usana. Osim toga, nedostatak željeza također može oslabiti imunološki sustav organizma.

Oštećena, ispucana ili suha kosa

Ako imate oštećenu, suhu kosu, možda vam u tijelu nedostaje biotin, također poznat kao vitamin B7. Niske razine biotina dovode do perutanja tjemena, suhe kose i stanjivanja, kao i do lomljenja i pucanja noktiju, piše E Times.

Pročitajte više