Negativne, a ponekad i opasne posljedice prečeste konzumacije jabuka

Foto: Pexels

SVI smo čuli poslovicu: "Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van". I za to postoji dobar razlog: jabuke su prepune hranjivih blagodati.

Kao što Serena Poon, certificirana nutricionistica i poznata kuharica, objašnjava, ovo ukusno voće je izvrstan izvor prehrambenih vlakana koji pospješuje zdravlje naših crijeva i probavnog sustava. Također, jabuke su pune vitamina C i kalija. Sve su to prekrasni dodaci našoj prehrani, ali kao i u mnogim drugim stvarima, prevelika konzumacija jabuka može negativno utjecati na naše zdravlje.

Općenito govoreći, Poon kaže da bi prosječna osoba trebala pojesti jednu do dvije jabuke dnevno. Ako jedete više od toga, mogli biste osjetiti neke neugodne - i potencijalno opasne - nuspojave. 

1. Mogli biste doživjeti probavne smetnje

Svima su nam potrebna vlakna u prehrani, ali kad ih konzumiramo previše, Poon kaže da to može dovesti do probavnih problema, uključujući nadutost i zatvor. Kako objašnjava, većina ljudi treba između 20 i 40 grama vlakana dnevno, ovisno o dobi i spolu. A ako prijeđete iznad 70 grama, to se često smatra previše. Iako biste trebali pojesti oko 15 jabuka da biste dobili 70 grama, bitno je razmotriti i druge izvore vlakana u prehrani, poput graha, cjelovitih žitarica i ostalog povrća. Ako jedete zdravu hranu bogatu vlaknima i uz to pojedete tri do četiri jabuke dnevno, mogli biste iskusiti ovu neugodnu nuspojavu.

2. Mogli biste doživjeti fluktuacije šećera u krvi

Budući da jabuke sadrže puno ugljikohidrata, mogu pružiti dozu energije prije ili nakon vježbanja. Možda ćete doživjeti i podizanje raspoloženja jer vam pomažu u oslobađanju serotonina, prema stručnjaku za prehranu i autoru dr. Joshu Axu.

Međutim, on kaže da ako jedete previše jabuka, mogli biste primijetiti oscilacije šećera u krvi, a to bi vas moglo navesti i da žudite za više šećera.

"Za ljude s lošim metaboličkim zdravljem ili dijabetesom, previše šećera iz voća može pogoršati osjetljivost na inzulin ili ometati učinak lijekova za dijabetes", kaže dr. Axe.

3. Mogli biste konzumirati pesticide

Nažalost, jabuke su redovito na popisu voća koje se najviše tretira pesticidima.

"Pesticid difenilamin je kemijska supstanca koja se obično nalazi na jabukama, a koja je zabranjena od strane Europske unije, jer je potencijalno kancerogena. Ako jedete previše konvencionalnih jabuka, moglo bi značiti i da jedete previše kemikalija", kaže Poon.

Međutim, broj jabuka koje bi trebalo konzumirati kako bi ove kemikalije stvarno imale negativan učinak na vaše tijelo bio bi nevjerojatno velik broj. Prema analizi organizacije Alliance for Food and Farming (AFF), žene bi mogle pojesti do 850 jabuka prije nego što bi ti pesticidi mogli imati štetne učinke na njihovo tijelo. Ipak, uvijek je dobro znati što se nalazi u onome što konzumirate.

4. Mogli biste se udebljati 

Budući da su jabuke pune zdravih ugljikohidrata koji našem tijelu daju gorivo potrebno za kretanje, funkcioniranje i probavu, mnogi ih zdravstveni stručnjaci, uključujući Stephanie Mansour, preporučuju svojim klijentima. Međutim, kad pojedemo više od jedne ili dvije jabuke dnevno, to bi moglo dovesti do debljanja.

"To je zato što tijelo prvo sagorijeva ugljikohidrate pa konzumacija previše jabuka može vašem tijelu ograničiti sagorijevanje masnoće potrebno za mršavljenje", kaže Mansour.

5. Mogli biste oštetiti zube

Budući da su jabuke kisele, njihova prevelika konzumacija može oštetiti zube više od određenih gaziranih pića. Međutim, to se može izbjeći ako ih žvačete sa stražnjim zubima ili ako se jedu kao međuobrok.

"Sve dok ne pretjerate i držite se približno jedne jabuke dnevno, ne biste se trebali previše brinuti o zubima", kaže Mansour.

6. Mogli biste stvoriti dodatni stres crijevima

Poon kaže da jabuke visoko kotiraju i obično se ne preporučuju osobama koje imaju česte nadutosti, plinove ili probleme s probavom, piše Eat This, Not That.

"No, konzumacija više jabuka moglo bi povećati te negativne učinke ako ste osjetljivi", kaže ona.

Pročitajte više