Neke fizičke karakteristike mogu biti pokazatelj ozbiljnog stanja koje pogađa žene

Foto: Shutterstock

ENDOMETRIOZA može biti bolno stanje s kojim se žene ponekad muče godinama. Teško ga je dijagnosticirati i liječiti, ali stručnjakinja dr. Charlotte Reddington smatra da bi mogao postojati način da se izračuna mogućnost po kojoj bi žena mogla patiti od tog stanja.

Endometrioza označava pojavu kada tkivo slično sluznici maternice raste izvan abdomena

Uobičajeni simptomi uključuju bol tijekom spolnog odnosa, obilne mjesečnice, neplodnost i prekomjerne menstrualne grčeve, a vjeruje se da jedna od deset žena u svijetu pati od ovog stanja.

Dr. Charlotte Reddington bavi se proučavanjem bioloških markera koji bi mogli sugerirati da je veća vjerojatnost da će žena razviti endometriozu. Na temelju svog dosadašnjeg istraživanja, dr. Reddington kaže da pokazatelji kao što su vaša kosa i boja očiju mogu ukazati na to imate li endometriozu ili ne.

Također je otkrila da bi ženski indeks tjelesne mase (BMI) mogao pomoći da se to utvrdi. BMI je mjera koja koristi vašu visinu i težinu kako bi odredila jeste li zdrave tjelesne težine.

Dr. Reddington je rekla da bi udaljenost između vagine i anusa, koja je pokazatelj izloženosti estrogenu, također mogla biti faktor. U mnogim slučajevima, endometrioza se može otkriti samo kirurškim zahvatom – čije posljedice mogu biti bolne, a i nije uvijek zajamčeno da će biti uspješan.

Cilj je smanjiti broj operacija, ali i pomoći ženama koje nastoje ostati trudne

"Stvarno bismo željeli da žene imaju bolju predodžbu o tome koliki su im izgledi za pojavu endometrioze, prije nego što se izlože operaciji. Pokušavamo dizajnirati kalkulator na temelju simptoma ljudi i drugih demografskih podataka o njima: njihove dobi, visine i težine te genetskih čimbenika", rekla je dr. Reddington za The Age.

Potvrdila je i da njezin tim želi kombinirati čimbenike kako bi napravio kvalitetniju kalkulaciju o tome koliki je rizik od endometrioze. Drugi stručnjaci su rekli da bi ovakvi testovi mogli pomoći ženama koje nastoje zatrudnjeti.

Pročitajte više