Neki misle da je voda za ispiranje usta zaštita od covida-19, ali za to nema dokaza

Foto: 123RF

POJAVILI su se napisi da voda za ispiranje usta može biti zaštita od koronavirusa jer ima sposobnost ubiti virus. Znanstvenici su kazali da što prije treba testirati učinkovitost vode za ispiranje usta u tu svrhu, ali ne postoji nijedan dokaz da bi se to moglo pokazati uspješnim. 

Stomatologinja Sunny Sihra smatra da nema potrebe da počnete stvarati zalihe vode za ispiranje usta u svojim kupaonskim ormarićima.

"Iako je ova vijest uzbudljiva zbog mnogo razloga, mislim da ljudi ne bi trebali vjerovati da voda za ispiranje usta može biti lijek za koronavirus ili čak smanjiti njegovo širenje ili mogućnost zaraze", izjavila je Sihra, navodi britanski Metro.

"Mnogo je razloga zašto bi ispiranje usta moglo doprinijeti smanjenju prijenosa virusa, ali to je još uvijek siva zona i teško je reći da je pouzdano. Mislim da je općenito vrlo važno voditi računa o higijeni, pa tako i usvojiti pravilne jutarnje i večernje rutine oko pranja zubi", dodala je.

Kako ispiranje usta može djelovati na smanjene prijenosa virusa?

Sunny kaže da većina voda za ispiranje usta sadrži alkohol, isti sastojak koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku, a koji djeluje tako da ubija loše bakterije.

"Dakle, ako se koristi dva puta dnevno, može povećati šanse da ubijete kapljice koje mogu biti u ustima. Ali ovo je sve nagađanje", upozorava.

Ispiranje usta je dobar završni korak koji bi trebao biti dio rutine održavanja oralne higijene kako biste se riješili zaostalog plaka i bakterija, ali malo je vjerojatno da će pomoći umanjiti šanse da se zarazite covidom-19, posebno zato što se zaraza širi i preko nosa i očiju.

Sunny kaže da je ključno četkati zube barem dva puta dnevno, poželjno nakon svakog jela. 

"Ako koristite sredstvo za ispiranje usta, pripazite da dođe do grla i krajnika pa ga nakon minutu grgljanja ispljunite i isperite usta svježom vodom", savjetuje stomatologinja.

I dalje redovito i temeljito perite ruke, održavajte udaljenost od dva metra od drugih, izbjegavajte javni prijevoz, nosite masku za lice i sredstvo za dezinfekciju ruku uvijek imajte u torbi.

Pročitajte više