Neugodno vam se skinuti u badić na plaži? Nakon ovoga više neće biti

Foto: Instagram

NEGATIVNA slika o svom tijelu i manjak samopouzdanja mogu se promijeniti. Čak i onda kada ste uvjereni da nema povratka.

Ipak, manjak samopouzdanja osobito dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima, a tome pridonosi i činjenica da je vrijeme za odbacivanje suvišne odjeće te uskakanje u oskudne kupaće kostime. No koliko god se činilo banalno, prošetati plažom odjeven samo u kupaći kostim ponekad nije baš lako.

Zato, vrijeme je za promjenu.

Za početak, vaše tijelo se neće promijeniti samo od sebe. Unatoč vašem strpljivom čekanju te promjene.

Promijenite način razmišljanja

Sljedeći korak podrazumijeva promjene životnih navika. Osim zdravije prehrane, nužno je uvrstiti i vježbanje, a tek tada dolazi na red mijenjanje načina razmišljanja o vlastitom tijelu. Mnogi nisu svjesni koliko naše misli zapravo oblikuju naše ponašanje i osjećaje. Iako ih nije jednostavno promijeniti, nije ni nemoguće. 

Svaki put kad se krenete uspoređivati s drugima, samoj sebi govorite da ste predebeli ili možda nedovoljno zategnuti, radite si medvjeđu uslugu. 

Takve misli ne pridonose ničemu osim povećanju razine stresa u životu te se zbog njih osjećate nedovoljno dobro i manje vrijedno. Zato, vrijeme je da promijenite svoje stavove. Sami sebe pohvalite kada se dotjerate, kada odete u teretanu ili odaberete zdraviju ponudu u restoranu. Možda će vam se sve to na početku činiti isforsirano, ali ubrzo ćete prihvatiti novi način razmišljanja. 

Zaboravite druge

Koliko puta ste se zatekli da komentirate tuđi izgled? Umjesto da se brinete o tome tko je što odjenuo, koliko kilograma ima ili pak zašto izgleda kao da je radio estetske korekcije, fokusirajte se na sebe.

Komentirajući druge stalno temu izgleda stavljate u fokus i dajete si povod te opravdanje da se stalno žalite na račun svog izgleda, a pritom ništa ne poduzimate po tom pitanju.

Osim toga, prestanite se uspoređivati s drugima. Ovim pitanjem su se pozabavila i različita istraživanja, a jedno američko istraživanje pokazalo je da se među ženama koje imaju lošu sliku o sebi čak 52 posto njih uspoređuje s drugima. Nasuprot tome, među ženama s pozitivnom slikom o sebi to čini tek njih 4 posto.

Pročitajte više