Neurologinja otkriva omiljeni obrok za smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti

Foto: Pexels

Iako tijelo i um često nazivamo dvjema odvojenim entitetima, mozak je, naravno, dio tijela. Imajući to na umu, izbor prehrane također može igrati ulogu u kognitivnom zdravlju.

"Prehrana igra ključnu ulogu u cjelokupnom zdravlju, uključujući zdravlje mozga i rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Razumijevanjem ovih veza, pojedinci mogu donositi informiranije odluke o svom unosu hrane i potencijalno smanjiti svoju osjetljivost na kronična, iscrpljujuća stanja poput Alzheimerove bolesti", kaže neurologinja dr. Smita Patel za Parade.

Podijelila je svoj omiljeni ručak za smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti i sprječavanje kognitivnog pada. Moglo bi zvučati otmjeno, ali zapravo je prilično jednostavno: prema dr. Patelu, najbolji ručak za smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti je pileća salata s narom i kvinojom. 

Konzumacija životinjskih proteina može pomoći u sprječavanju kognitivnog pada

Recept uključuje 135 grama kvinoje, jednu jabuku Fuji, sjemenke nara, 40 grama badema, začinsko bilje poput mente i peršina, te pileća prsa bez kostiju i kože. Međutim, možemo ga prilagoditi svojim željama i napraviti vegetarijansku opciju bez mesa.

"Sviđa mi se ravnoteža proteina, povrća i zdravih masnoća koja može osigurati stalnu energiju i pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi", ističe neurologinja.

Jedna studija iz 2022. pokazala je da konzumacija životinjskih proteina može pomoći u sprječavanju kognitivnog pada kod odraslih osoba s dominantnom biljnom prehranom. Ipak, proteini biljnog podrijetla također mogu imati svoju ulogu.

Osim toga, velika studija s Harvarda koja je promatrala 77.000 ljudi tijekom 20 godina otkrila je da su grah i mahunarke, posebice lima grah i grašak, bili najefikasniji u zaštiti od kognitivnog pada.

Pročitajte više