Neurolozi otkrili koje stvari izbjegavaju doručkovati kako bi sačuvali zdravlje mozga

Foto: Shutterstock

ONO što jedemo za doručak može poboljšati zdravlje našeg mozga i osigurati nam dovoljno energije za početak dana. Dr. Mona Bahouth to dobro zna pa dan započinje čašom vode.

"Ona je odlična za početak, prije jela, jer prevenira dehidraciju i omogućuje protok krvi u mozak", rekla je za Today.

Njezina kolegica dr. Laura Stein također započinje dan čašom vode, uz koju pojede bananu. Obje slijede načela mediteranske prehrane. To znači da se njihova prehrana bazira na svježem voću i povrću, mahunarkama, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima (osobito ribi), kao i zdravim masnoćama.

Ono što obje liječnice izbjegavaju doručkovati su pahuljice pune šećera i peciva. Šećer se ponekad skriva i u jogurtu.

"Stvarno je važno čitati etikete jer se hrpa šećera može ušuljati u mnoge namirnice, posebno one koje jedemo za doručak. A takva hrana nema nikakvu vrijednost za tijelo ili zdravlje mozga", ističe Bahouth.

Klone se i masnog i prerađenog mesa, što znači da dan nikad ne započinju slaninom ili kobasicama. Na unos soli osobito paze.

Kada je riječ o hrani koju preporučuju jesti i koju i same konzumiraju za doručak, izdvajaju zobenu kašu s bobičastim voćem, grčki jogurt ili svježi sir s orašastim plodovima ili granolom, omlet s povrćem, losos i avokado uz kruh od cjelovitih žitarica, smoothie s bobičastim voćem, zelenim povrćem i orašastim plodovima i kavu.

Pročitajte više