Neuroznanstvenik otkriva pet namirnica za sprječavanje Alzheimerove bolesti

Foto: Unsplash

Uvijek je važno da nam zdravlje mozga bude prioritet. Međutim, kako starimo, možda ćemo posebno brinuti o smanjenju rizika od kognitivnih bolesti i održavanju svog mozga u izvrsnoj formi. Postoji mnogo stvari koje možemo učiniti kako bismo zaštitili svoje kognitivno zdravlje kako starimo, ali jedan od najvažnijih koraka koje trebamo poduzeti jest uvođenje prehrane zdrave za mozak.

Srećom, postoji mnoštvo ukusne hrane koju možemo dodati na svoj tanjur za zdraviji mozak i smanjen rizik od Alzheimerove bolesti. Nedavno je neuroznanstvenik i doktor specijaliziran za pomoć ljudima u prevenciji Alzheimerove bolesti s pomoću znanosti, Robert Love, podijelio TikTok video ističući pet fantastičnih opcija, uključujući jednu za koju možda nismo ni čuli, tvrdi on.

1. Jaja

Jaja puna proteina fantastična su za cjelokupno zdravlje, uključujući i mozak. "Mnogi se ljudi ne slažu oko ovoga, ali znanost je vrlo jasna", kaže Love. Navodi da su jaja bogata vitaminima B-kompleksa, selenom i kolinom, prekursorom neurotransmitera acetilkolina, koji je vitalan za pamćenje.

2. Sardine

Sljedeće na popisu su sardine koje Love smatra osobnim favoritom. Ove ribe odlikuju se obiljem omega-3 masnih kiselina, osobito DHA. S obzirom na to da se mozak većim dijelom sastoji od masnoće, konzumacija zdravih masnoća poput onih koje se nalaze u sardinama, može učiniti čuda.

"Daje vašem mozgu sirovine za stvaranje novih moždanih stanica te za stvaranje i popravak moždanih stanica", pojasnio je Love. On preporučuje dnevni unos od oko 2000 miligrama DHA za optimalno zdravlje mozga.

3. Čokolada/kakao

Čokolada nudi mnoštvo zdravstvenih dobrobiti, čak i kada je u pitanju naš mozak. Love predlaže da se odlučimo za organsku čokoladu ili kakao. "Istraživanja pokazuju da kakao poboljšava pamćenje kod zdravih odraslih osoba. Promiče nešto što se zove neurogeneza, što je rast novih moždanih stanica, i angiogeneza, rast novih krvnih žila", tvrdi Love.

Osim toga, konzumacija kakaa može smanjiti rizik od moždanog udara, što ga čini ukusnim, ali moćnim saveznikom protiv kognitivnog pada.

@robertwblove Five Foods to Prevent Alzheimer’s. #alzheimers #dementia #food #brainfood #organic #superfoods #brainfog #memory #alzheimer #sardines #slamon #omega3 #eggs #cholesterol #blackrice #polyphenols #robertlove #robertwblove ♬ original sound - Robert Love

4. Divlji losos

Masna riba, poput lososa, jedna je od najzdravijih superhrana. "Ovo je apsolutno sjajno za vaš mozak", govori Love. Naglašava važnost odabira lososa ulovljenog u divljini, umjesto sorti uzgojenih na farmama, za optimalno zdravlje mozga.

Divlji losos, bogat omega-3 masnim kiselinama poput DHA, pruža brojne dobrobiti zahvaljujući obilju zdravih masti. To ga čini glavnim dijelom Loveovih preporuka za dijetu za jačanje mozga.

5. Crna riža

Posljednje, ali ne manje važno, Love navodi crnu rižu kao iznenađujući dodatak popisu. Za razliku od bijele riže, crna riža je "bogata polifenolima, koji su biljne hranjive tvari izvrsne za crijevne bakterije", objašnjava neuroznanstvenik. Napominje da je ono što je dobro za naša crijeva, dobro i za naš mozak. Preporučuje je koristiti za puding od riže kao desert.

Pročitajte više