Nikeov hidžab: Nije ni stigao na tržište, a već izaziva ljute reakcije

Screenshoot: Youtube 

NAKON što je svijetom odjeknula vijest da su u Nike-u dizajnirali prvi sportski hijab, za sve žene muslimanske vjeroispovijesti koje žele vježbati, a da ne krše pravila svoje vjere, sada brojni pripadnici liberalnog zapadnog društva pozivaju na bojkot Nike-a. 

"Kunem se, nakon ovoga neću više kupiti niti jedan Nike-ov proizvod", odjekuju komentari sa svih strana zapadne hemisfere. 

Podsjetimo - iz tvrtke Nike prošli su tjedan izvijestili javnost o prvom sportskom hidžabu koji planiraju pustiti u prodaju tek 2018. godine, a koji je, ruku na srce, razveselio jako veliki broj žena muslimanske vjeroispovijesti, posebno one koje treniraju i bave se sportom. 

Neke od njih su i glavne zvijezde koje su surađivale s Nikeom na ovom proizvodu, a to su klizačica Zahra Lari te dizačica utega Amna Al Haddad koja je prilikom promocije hidžaba napisala otvoreno pismo: 

"Svjesna sam da će ovaj hidžab izazvati pomiješane osjećaje u javnosti, ali vi morate znati da sve više žena iz muslimanskog svijeta želi trenirati i natjecati se, da ne narušavaju pravila svoje vjere, To je ono za što se mi borimo, mi žene koje želimo imati priliku stati uz bok svim sportašima, a da pritom zaštitimo svoju kosu i glavu kako nam nalaže vjera. I zato dajem svoju svesrdnu podršku ovim težnjama iz Nike-a jer smatram da će s njim još više žena poželjeti slobodnije ući u svijet profesionalnog sporta.", dio je poruke koju je ova dizačica utega objavila na svom Instagram profilu. 

No pitanje je je li svijet zaista spreman za takve korake?  

Što se tiče Amerikanaca (prvenstveno), tamo je ova ideja zapravo dočekana na nož. 

"Ako Amerikanci ne podržavaju nikakva vjerska prekrivala za glavu, zašto onda to čine u Nike-u?", pita se javnost i poziva ostale da im se pridruže u ovom bojkotu. 

"Neka svatko radi što želi, živimo u liberalnom svijetu u kojem se i mi zapadnjaci pokušavamo izboriti da žene s istoka ne moraju nositi prekrivala, zašto bismo onda sada podržavali tu Nikeovu ideju."

"Nike je ovim potezom zapravo stao na stranu Islama i muslimanskog stoljetnog podjarmljivanja žena i ne mislimo da time šalju dobru poruku."

To su samo neki od komentara koji su ovih dana zabljesnuli na ovu temu pa se čini da će velika ideja iz Nike-a do 2018. godine proživjeti još svakakve oluje. 

 

  

  

  

 

 

Pročitajte više