Noćna mora: Žena za Noć vještica kupila kontaktne leće pa umalo ostala slijepa

27-GODIŠNJA Jordyn Oakland na Noć vještica 2020. doživjela je pravu noćnu moru. Kako bi svoj kostim što bolje dočarala, naručila je kontaktne leće u boji pa na kraju završila na Hitnoj pomoći. 

"Kad sam ih stavila, osjećala sam dozu nelagode. Inače nosim kontaktne leće i znam kako se stavljaju i skidaju. Ali ove se uopće nisu pomicale kad sam ih pokušavala izvaditi iz očiju. Zato sam ih nakon šest sati nošenja praktički iščupala i odmah vidjela da moje desno oko nije dobro", prisjetila se za časopis People. 

Kontaktne leće naručila je s jedne internetske stranice te je ignorirala minimalne informacije ili recenzije drugih kupaca. Brzo je zbog toga požalila.

"Oko mi je zasuzilo, isprala sam ga i legla. U 6 ujutro probudila me bol. Desno oko mi je bilo otečeno i otišla sam u bolnicu. Liječnici su mi rekli da bih mogla izgubiti vid, pa su me poslali oftalmologu. On je rekao da leće nisu bile prilagođene mom oku. U osnovi se stvorio mjehurić zraka koji je zaglavio između leće i rožnice oka. Zapravo sam, kad sam skidala leće, uklonila vanjski sloj rožnice", pojašnjava Jordyn.

Oftalmolog joj je pojasnio da su mogući ishodi sljepoća, dugotrajno oštećenje ili operacije, kao i da svake godine oko Noći vještica imaju priljev sličnih slučajeva.

"Za čudo, moje oko je za dva dana zacijelilo. Povez sam preko oka nosila najmanje dva tjedna", kaže ova mlada žena koja i godinu dana kasnije ima određenih teškoća s čitanjem, bori se sa suhim očima i suočena je s rizikom od ponovne erozije rožnice. 

@rollerskatingesthetician

Wait for it - Posting again b/c this truly was horrible!!! ##Halloweencostume ##tiktokhalloween ##scarystories ##dollskill ##costumecontacts ##mystory ##pov ##contacts

♬ Praise God - Kanye West

"Oči su mi sad jako osjetljive, fotosenzibilne i moj vid nije isti. Čak i ako ne nosim maskaru, one neprestano suze", ističe. 

Incident je prijavljen američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), koja je otvorila istragu protiv proizvođača. 

Također, upozoravaju da kontaktne leće nikad ne kupujete od uličnih prodavača, u trgovinama potrepštinama za uljepšavanje ili ukrasima i maskama za Noć vještica, na buvljacima ili od nepoznatih online distributera jer "mogu biti kontaminirane i/ili krivotvorene".

"Leće kupujte od oftalmologa i u optikama. Svatko tko vam prodaje leće, mora prvo provjeriti recept koji ste dobili od liječnika. Ako osjetite bilo kakve nuspojave zbog nošenja kontaktnih leća, odmah posjetite liječnika - optometrista ili oftalmologa", savjetuju.

Oakland poziva druge da budu oprezni.

"Moj oftalmolog mi je savjetovao da uvijek mogu u optici napraviti prilagođene kontaktne leće u stilu koji želim, a koje će pristajati mom oku. Na društvenim mrežama vidim da se ljudi i ove godine maskiraju i stavljaju razne jednokratne leće za tu posebnu priliku, ali želim da budete svjesni da zbog toga možete oslijepiti", zaključila je.

Pročitajte više