Nošenje slušalica može potaknuti izbijanje mitesera u ušima. Evo kako ih se riješiti

Foto: Pixabay

PONEKAD ono što stavite na kožu može dovesti do iritacije. Zbog toga dermatolozi često savjetuju da skinete odjeću za vježbanje što prije poslije treninga, jer znoj, koji se upio u tkaninu, može uzrokovati začepljenje pora i pojavu tjelesnih akni.

Čak i nešto bezazleno kao što su slušalice može potaknuti pojavu mitesera ili komedona, pogotovo ako ih nosite dulje vrijeme, kaže dermatologinja Whitney Bowe.

Miteseri u ušima ne daju baš najglamurozniju sliku o nama, no postoje načini kako se izboriti s njima.

Miteseri i prištići mogu izbiti bilo gdje, a to uključuje i uši. Kada dugo nosite slušalice, one mogu blokirati protok zraka u ušni kanal, što može pridonijeti nakupljanju voska, masnoće i prljavštine, a onda to uzrokuje začepljenje pora i mitesera. 

Po mišljenju liječnice Bowe, profesionalno uklanjanje mitesera je najbolja opcija te nikad to ne biste trebali raditi sami kod kuće.

''Istiskivanje prištića prepustite profesionalcima, posebno u blizini osjetljivog ušnog kanala. Većina mitesera zapravo će se pojaviti u konhalnoj zdjeli, šupljem prostoru u uhu, a ne u samom slušnom kanalu, pa pazite da onaj tko ih uklanja oko nježnog otvora bude oprezan", kaže poznata dermatologinja.

Estetičarka Shani Darden preporučuje da nanesete vrlo tanak sloj AHA seruma za ušne prištiće koji može pomoći da se odlijepe mrtve stanice kože i potiče izmjenu stanica. Ako ste posebno skloni začepljenju pora na tom području, morat ćete biti sigurni da redovito čistite uši.

Da biste spriječili da uši postanu uzgajalište mitesera, možda bi bilo dobro da odmorite od slušalica kako biste potaknuli strujanje zraka. Ako satima nosite slušalice i primijetite da su vam uši odjednom voštanije i masnije, skinite ih i odmorite da izbjegnete ovu neugodnu pojavu.

Pročitajte više