Osim začina, maslac je čest sastojak kada se radi o kuhanju. Bez obzira o kojoj se kuhinji radi, maslac nudi ukusnu teksturu jelu te može biti i baza za početak procesa kuhanja.
Ipak, osim svoje teksture, maslac je također odličan za naše zdravlje. Nutricionistica Pooja Kedia navela je četiri razloga zbog kojih bismo trebali dodati maslac u svoju prehranu.
Budući da maslac sadrži lipide, koje nazivamo glikosfingolipidima, djeluje kao prirodni laksativ te na taj način poboljšava probavu. Također štiti tijelo od infekcija gastrointestinalnog trakta, a maslačna kiselina prisutna u maslacu potiče dobro zdravlje naših crijeva.
Antioksidansi u maslacu ne samo da jačaju naš imunitet već i nezasićene masti u njemu uklanjaju otrovne tvari iz našeg tijela. Također, ima antimikrobna i antifungalna svojstva. Vitamin A u maslacu potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica i štiti sluznicu od napada klica, bakterija i virusa.
Budući da maslac sadrži vitamin K, sprječava karijes, a vitamin D, koji se nalazi u njemu, neophodan je za kosti. Osim toga, konjugirana linolna kiselina može pomoći u sprječavanju rasta tumora raka. Također smanjuje rizik od bolesti masne jetre, objasnila je Kedia za HerZindagi.
Nutricionistica navodi da maslac može povećati količinu dobrog kolesterola u tijelu, što može značajno smanjiti šanse za moždani i srčani udar. Također smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti promicanjem zdravog rada srca, smanjenjem oksidativnog stresa i balansiranjem pH krvnih stanica.
Dodavanje maslaca u prehranu može pridonijeti jačanju imuniteta i općem zdravlju. Osim što pruža ukusnu teksturu jelima, maslac donosi niz dobrobiti, uključujući potporu zdravlju crijeva, jačanje imunološkog sustava i smanjenje rizika od srčanih bolesti.