Nutricionistica otkriva koje je piće najgore za ljude s povišenim šećerom u krvi

Foto: Pixabay

KAD kupujemo u lokalnim supermarketima, često možemo naići na različite voćne napitke od kojih neki imaju oznaku da sadrže koncentrate, dok drugi nisu od koncentrata. No, može li odabir jednog od njih utjecati na razinu šećera u krvi? Nutricionistica Sarah Coe objašnjava da može, a usput i otkriva zašto nije preporučljivo piti kupovne voćne sokove, bez obzira na to sadržavaju li koncentrate ili ne.

"Za razliku od cjelovitog voća, voćni sok, bez obzira na to je li koncentrat ili nije, sadrži velike količine šećera." Pojasnila je da se takozvani slobodni šećeri poput glukoze i fruktoze oslobađaju iz strukture voća pa njegovu konzumaciju treba ograničiti.

"Dakle, vrlo je lako popiti velike količine voćnog soka u kratkom vremenu, a to može rezultirati prekomjernim unosom kalorija, kao i šećera. Isto tako, to može dovesti do brzog porasta razine glukoze u krvi, što može biti posebno opasno za ljude koji imaju povišeni šećer u krvi.''

Naime, prema najnovijim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), djeca i odrasli trebali bi ograničiti unos slobodnih šećera na maksimalnih 10 posto ukupnog energetskog unosa.

Rizici od trajne visoke razine šećera u krvi (hiperglikemije), kako je istaknuo NHS, uključuju trajno oštećenje živaca i očiju.

"Obično nije ozbiljan problem ako vam je šećer u krvi ponekad malo visok na kratko vrijeme. Ali visoka razina šećera u krvi može uzrokovati ozbiljne probleme ako ostane visoka dulje vrijeme ili dosegne iznimno visoku razinu'', napominju liječnici koji otkrivaju znakove upozorenja na povišenu razinu šećera u krvi:

  • osjećaj velike žeđi
  • učestalo mokrenje
  • osjećaj slabosti ili umora
  • zamagljen vid
  • naglo mršavljenje.

Pročitajte više