Nutricionistice kažu da ove iznenađujuće namirnice polako uništavaju naš metabolizam

Foto: Unsplash

ONA hrana koja nam je najdostupnija i najjednostavnija za konzumaciju najčešće je najmanje zdrava i najgora za naš struk. Postoji nekoliko visoko prerađenih opcija koje se reklamiraju kao zdrave grickalice ili pića, a zapravo mogu usporiti naš metabolizam i tako nam otežati mršavljenje.

Nutricionistice Heather Hanks, Lisa Richards i Beth Hawkes tvrde da bismo se trebali kloniti slatkih, prerađenih granola pločica i voćnih sokova iz trgovine. 

Granola pločice

Najčešće se nalaze na policama sa zdravom hranom pa mnogi posežu za njima kada trebaju međuobrok u hodu. Međutim, nutricionistice tvrde da one nose više štete nego koristi, osobito kad je u pitanju tjelesna težina.

"Granola pločice su najgora hrana za mršavljenje jer su pune rafiniranih šećera. Mnogi proizvođači tvrde da su zdrave jer sadrže zob. I dok je zob doista dobar izvor vlakana, problem je u dodanim sastojcima koji ih čine nezdravima", pojašnjava Hanks za She Finds.

"Prerađena hrana se proizvodi od rafiniranih ugljikohidrata koji stvaraju upalu i uništavaju zdravlje crijeva", slaže se Richards.

Umjesto za granola pločicama, posegnite za orašastim plodovima i voćem koje će vas držati sitima i dati vam potrebnu dozu energije.

Voćni sokovi

Voćni sokovi također su prepuni nepotrebnog šećera. Ako ih pijete svaki dan, mogu uzrokovati probleme poput nadutosti, upale, usporenog metabolizma i debljanja.

"Na primjer, u jednom soku od naranče od 350 mililitara, nalazi se oko 31 grama šećera, što je 22 grama više nego u istoj količini Coca-Cole", tvrdi Hawkes.

Uz to, voćni sok iz trgovine nema nikakvu hranjivu vrijednost. Zato, birajte zdrave alternative koje uključuju nezaslađeni čaj, vodu ili čak svježe iscijeđeni voćni sok, koji je bogat vlaknima.

Pročitajte više