Oborila je rekord u držanju planka od četiri sata, ovo su tajne njenog uspjeha

SJEĆATE se Dane Glowacke? Riječ je o kanadskoj sportašici koja je u svibnju 2019. postavila svjetski rekord u držanju planka koji iznosi nevjerojatna 4 sata, 19 minuta i 55 sekundi. 

Kako je to uspjela, pitaju se mnogi. Držati plank samo minutu nekima je teško, a kako je onda tek zadržati tu pozu više od četiri sata? Naravno, potrebne su godine pripreme, a ključno je držanje.

“Ako ne postavite tijelo u pravilan položaj, vrat će vas zaboljeti vrlo brzo. Gledajte u pod ispred sebe i zamislite da između brade i prsa imate tenisku lopticu. To će pomoći da kralježnica bude ravna, a tako izbjegavate bol ili ozljedu”, izjavio je trener Adam Rosante za časopis Women’s Health.

Također, vrlo je važno ne opuštati kukove.

“Puno puta vidim da ljudi spuštaju ramena. Onda podižu prsni koš, a kukove spuštaju. To cijeli pokret čini manje učinkovitim i opterećuje donji dio leđa”, pojašnjava trenerica Betina Gozo.

Kad spustite kukove, leđa će neminovno formirati luk.

“To daje dodatno opterećenje zglobovima i nije učinkovito za core. Poanta planka je ono što i naziv govori, a to je biti poput daske”, slaže se Rosante.

Glowacka je očito sve navedeno savladala, a u tome joj je pomogla i joga. 

Također, radi setove različitih oblika planka.

Uz to je i veganka.

Pročitajte više