Obožavamo je, ali usporava metabolizam: Ove namirnice se treba kloniti nakon 40.

Foto: Unsplash

URAVNOTEŽENA prehrana prilično je važna, osobito za one koji žele skinuti suvišne kilograme. Nažalost, mršavljenje nije uvijek lako i postaje sve teži zadatak kako starimo. Naš metabolizam s godinama usporava, ali možemo ga potaknuti ako iz svoje prehrane izbacimo određenu hranu koja nam škodi. To uključuje nekoliko zaista ukusnih poslastica, među kojima su i prženi krumpirići.

Dijetetičarka Catherine Gervacio za SheFinds je objasnila zašto bi žene starije od 40 trebale dobro razmisliti prije nego što naruče porciju prženih krumpirića ako žele održati svoj metabolizam.

"Osim što je bogat masnoćama, pomfrit je hrana koja sadrži prazne kalorije. Drugim riječima, ne sadrži nikakve hranjive tvari, nego samo kalorije, što nije od pomoći za kontrolu težine i zdravlje općenito", kaže Gervacio.

Prerađena hrana poput prženih krumpirića oduzima tijelu malo energije dok se probavlja, a drugi problem je što ima značajan udio trans masti.

"Ova pržena i slana namirnica je nevjerojatno ukusna, ali može dovesti do niza zdravstvenih problema - od srčanih bolesti preko dijabetesa do raka. Kada se konzumira u manjoj mjeri, krivac je za gomilanje kilograma i sporiji metabolizam", tvrdi dijetetičarka.

Dobra vijest je da postoji alternativa prženim krumpirićima kakve naručujemo u lancima restorana brze hrane. Zdraviju verziju pomfrita možete pripremiti u vlastitoj kuhinji.

"Krumpir možete ispeći na papiru za pečenje u pećnici, bez ulja. Pazite i na to koliko ga solite. Neće biti ukusan kao iz fast fooda, ali je puno bolji izbor za vaše tijelo", zaključila je.

Pročitajte više