Ogrebali ste teflonsku tavu? Možda je najbolje da je odmah bacite

Foto: Shutterstock

POSUĐE s neprianjajućim premazom već duže se povezuje s opasnim kemikalijama, ali nova studija pokazala je koliko zapravo mikročestica plastike može izaći iz jedne pukotine na teflonskoj tavi. Površinska ogrebotina na teflonskom premazu može ispustiti više od 9000 mikro i nanočestica i potencijalno kontaminirati hranu štetnim kemikalijama, prema studiji istraživača iz Globalnog centra za sanaciju okoliša.

Većina neljepljivog posuđa sadrži per i polifluorakrilne tvari u tragovima, poznatije kao PFAS. Izloženost određenim PFAS tvarima povezana je s većim rizikom od bolesti jetre, kronične bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka i nekih vrsta raka.

Posuđe obloženo teflonom do 2013. izrađivano je od perfluorooktanske kiseline, a onda je jedna studija otkrila veću pojavu raka bubrega i testisa kod ljudi koji su joj bili izloženi. Zato se danas teflon proizvodi od PFAS tvari novije generacije.

Međutim, nalazi nove studije pokazuju kako čak i mala pukotina na tavi može biti opasna jer kroz nju tisuće štetnih čestica mogu završiti u hrani. Posuđe s keramičkim premazom sve je popularnija alternativa teflonu bez PFAS-a.

Pročitajte više