Omiljena dijeta Marka Wahlberga može povećati rizik od rane smrti za 30 posto?

Foto: EPA

POVREMENI post, jedna od najpopularnijih dijeta, zapravo može povećati rizik od rane smrti. To je zaključak studije provedene na 24 tisuće Amerikanaca starijih od 40 godina. Najnovija studija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Tennessee, otkrila je da su tri obroka dnevno tajna dužeg života. Pokazalo se da se među onima koji su jeli samo jedan obrok dnevno šansa od rane smrti bilo kojeg uzroka povećala za 30 posto.

U najnovijoj studiji, objavljenoj u Journal of Academy of Nutrition and Diabetics, preskakanje doručka povezano je s većim rizikom od umiranja od bolesti srca, dok se čini da propuštanje ručka ili večere povećava šanse za smrtnost od svih uzroka. Rezultati su nepromijenjeni čak i kod sudionika koji su vježbali, zdravo se hranili i rijetko pušili ili pili alkohol.

Istraživački tim upozorava da je još prerano za tvrdnju da isključivo post igra ulogu u ovim rezultatima jer je nemoguće isključiti druge moguće uzroke poput načina života i genetskih čimbenika, ali smatraju da oni koji poste obično pojedu veću količinu hrane odjednom, što s vremenom može oštetiti tjelesne stanice.

"Naše istraživanje pokazalo je da osobe koje jedu samo jedan obrok dnevno imaju veću vjerojatnost da će umrijeti od onih koji konzumiraju više obroka u danu. Sudionici koji preskaču doručak imaju veću vjerojatnost da će razviti smrtonosne kardiovaskularne bolesti, dok oni koji preskaču ručak ili večeru povećavaju rizik od smrti od svih uzroka. Na temelju ovih otkrića, preporučujemo jesti najmanje dva do tri obroka raspoređena tijekom dana", istaknuo je glavni autor studije profesor Yangbo Sun sa Sveučilišta Tennessee.

Povremeni post je režim koji ograničava konzumaciju hrane unutar strogo određenog okvira. Najčešće se prakticira model 16:8, što znači da se 16 sati posti, a 8 sati u danu jede. Dijeta je postala jedan od najpopularnijih alata za mršavljenje početkom 2010-ih. Ironija je da jedna od najvećih prednosti koju navode sljedbenici dijete dugovječnost, dok se ranije povezivala i s manjim rizikom od mnogih bolesti. Slavne osobe koje je prakticiraju su Mark Wahlberg, Hugh Jackman, Kourtney Kardashian i Jennifer Aniston.

Pročitajte više