Omiljena jesenska poslastica može biti uzrok ozbiljnih tegoba, upozorava nutricionist

Foto: Unsplash

AKO volite karamelizirane jabuke, budite na oprezu. Nutricionist Tom Wood upozorio je da ova slastica koja se jede u jesen, a osobito na Noć vještica, može uzrokovati zdravstvene probleme.

"Nažalost, karamelizirane jabuke nisu sigurne za jelo. Postoji patogen koji se zove Listeria monocytogenes. On se prirodno pojavljuje u tlu i može kontaminirati jabuke tijekom procesa berbe", rekao je.

Kada se tijekom pripreme karameliziranih jabuka štapić zabode u voće, mala količina soka će izaći na površinu. Ta vlaga, zarobljena ispod sloja karamele, stvara idealno okruženje za rast listerije.

"Unutrašnjost jabuke je sočna, slatka i ima sve što je listeriji potrebno da preživi i brzo raste", dodao je Woos.

Listerijom se može kontaminirati niz namirnica, ali većinu infekcija obično izazivaju suhomesnati proizvodi, dimljena riba, sirevi i gotovi sendviči.

Simptomi listerioze najčešće zahvaćaju malu djecu, starije ljude, kronične bolesnike i trudnice. Uključuju bolove u mišićima, groznicu, povraćanje i proljev, a mogu biti i teški te izazvati ukočenost, zbunjenost, konvulzije, u rijetkim slučajevima i smrt.

Pročitajte više