Otorinolaringolog objasnio zašto nam se začepljuje samo jedna nosnica kad smo bolesni

Foto: Shutterstock

IAKO je to uobičajena pojava, ništa nije čudnije od osjećaja da vam je jedna nosnica potpuno začepljena, a druga savršeno čista. To se može dogoditi kada ste bolesni ili patite od alergije, ali i naizgled bez ikakvog razloga, kad se probudite.

Što uzrokuje da se nos začepi s jedne strane?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih može doći do ove pojave, a otorinolaringolog Anthony Cornetta za Popsugar ih je pojasnio. 

Normalni nazalni ciklus

Dr. Cornetta kaže da tijelo prirodno prolazi kroz nazalni ciklus, u kojem se začepljenost izmjenjuje između dvije nosnice. To se događa kada se nosna čahura, koja čisti i vlaži zrak koji udišemo, začepi.

"To se može javiti i kada je čahura zbog alergije s jedne strane više otečena od druge", kaže liječnik te preporučuje korištenje nazalnog steroida ili antihistaminika u spreju. Ako problem potraje i remeti kvalitetu vašeg života, vrijeme je da posjetite liječnika.

Spavanje na boku

Spavanje na boku mnogima je najudobniji, ali ako patite od začepljene nosnice, možda biste trebali razmisliti o promjeni poze. Dr. Cornetta predlaže spavanje u blago povišenom položaju.

Devijacija septuma

Nosna pregrada nalazi se u sredini nosa i razdvaja desnu i lijevu nosnu šupljinu, pojašnjava dr. Cornetta. 

"Devijacija septuma događa se kada je ove pregrada kriva ili deformirana. Kada se tanki zid koji razdvaja vaše nosnice pomakne na jednu stranu, vaše nosnice postaju različite veličine. Disanje kroz užu nosnicu je otežano i može stvoriti osjećaj da vam je jedna strana nosa kronično začepljena.

"To je često stanje i rijetkost je da je nečiji septum savršeno ravan. Devijacija septuma ne mora biti povezana s traumom. Često se događa kako naše kosti lica rastu i razvijaju se. Ispravljanje devijacije septuma zahtijeva operaciju. Ako ste zabrinuti da imate devijaciju septuma, razgovarajte sa svojim liječnikom", savjetuje on.

Polipi u nosu

Polipi mogu rasti u nosu i ometati disanje. Otorinolaringolog kaže da to stanje ima i druge simptome kao što su pritisak na čelo i gubitak okusa i mirisa. 

"Obično proizlaze iz alergija, ali ne uvijek. Ako osjetite ove simptome, posjetite liječnika. On će, nakon što i ako dijagnosticira polipe, prepisati sprej za nos, oralne lijekove, a u nekim ozbiljnijim slučajevima i injekcije steroida ili operaciju", kaže.

Kada trebate potražiti liječničku pomoć zbog začepljenog nosa?

Začepljen nos je uobičajen i čest problem. Može utjecati na svakodnevni život osobe, a često utječe i na san. Postoje mnogi nazalni i oralni lijekovi bez recepta koje ljudi mogu isprobati. Međutim, netko bi trebao potražiti liječničku pomoć kad god začepljenost nosa značajno utječe na njegovu kvalitetu života.

Pročitajte više