Ova superhrana redovito se nalazi na jelovniku Messija, Cristiana Ronalda i Benzeme

Foto: Shutterstock

NOGOMETAŠI pridaju veliku važnost prehrani, a već neko vrijeme sve češće se može čuti da konzumiraju superhranu. Ovo je naziv koji se u svlačionicama nogometnih momčadi koristi za namirnice koje su prirodne, a sadrže sve potrebne hranjive tvari za bolju izvedbu.

Među velikim nogometnim imenima tako je postala popularna morska trava. Ona se može jesti prije i nakon treninga, a osigurava sedam puta više proteina nego meso, povrće ili riba. Spirulina i klorela smatraju se najhranjivijima. 

Prehrana nogometaša

Morska trava ili alge imaju nešto što je jako bitno za nogometaše, a to je niska kalorijska vrijednost. Iz tog razloga je u svoju prehranu uključuju nogometaši poput Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

Još jedan poznati sportaš koji voli ovu hranu je Karim Benzema, koji je u najboljoj fizičkoj kondiciji u karijeri, a u tome je veliku ulogu odigrala njegova prehrana.

Što čini superhranu?

Da bi neka namirnica bila proglašena superhranom, mora zadovoljiti nekoliko kriterija. Prvo, izvor je fenilalanina, ubrzava metabolizam i brže eliminira toksine iz tijela. Drugo, ima moć zasićenja kada dođe u dodir s vodom u tijelu. Treće, sadrži vitamine A, B1, B2, C, D, E i K, kalij, željezo, vlakna i kalcij (do deset puta više od mlijeka). I na kraju, ima antivirusna i protuupalna svojstva koja pomažu u jačanju imunološkog sustava.

Pročitajte više