Ova uobičajena ponašanja mogu vas učiniti zaboravnima, tvrde stručnjaci

Foto: Shutterstock

PAMĆENJE može biti zbunjujuće. Na primjer, možda se sjećate nečega značajnog što se dogodilo prije desetak godina, ali ne i onoga što ste večerali prošlog utorka. Ili ste možda jednostavno zaboravni kad su u pitanju male stvari, kao na primjer gdje ste stavili svoje ključeve.

Svatko s vremena na vrijeme zaboravlja, ali ako ste često zaboravni, to može biti iscrpljujuće i vrlo frustrirajuće.

Iako su gubitak pamćenja i zaboravljivost normalne pojave koje dolaze s godinama, prema Nacionalnom institutu za starenje, neke stvari mogu pogoršati vaše pamćenje bez obzira na dob.

"Postoje brojne uobičajene navike koje nas mogu učiniti zaboravnima", rekla je Michele Goldman, psihologinja i savjetnica za medije Zaklade za istraživanje depresije.

Nedovoljno sna

Spavanje ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje pamćenja. Nedovoljno spavanje može utjecati na vašu sposobnost učenja i do 40 posto, a može utjecati i na hipokampusni dio vašeg mozga, koji je odgovoran za stvaranje novih sjećanja.

"Spavanje omogućuje našem mozgu da se obnovi", rekla je Goldman. "Određene faze spavanja, uključujući REM fazu, posebno su povezane s konsolidacijom memorije ili procesom transformacije novonaučenih informacija u dugotrajno pamćenje."

Zaklada Sleep Foundation preporučuje da odrasli spavaju oko sedam do devet sati noću. Nedovoljno spavanje ili loš san mogu nas učiniti zaboravnima jer nove informacije koje naučimo nisu pohranjene u našem dugoročnom pamćenju i vjerojatnije je da će biti zaboravljene ili izgubljene, rekla je Goldman.

Multitasking

Julia Kogan, zdravstvena psihologinja s Floride, rekla je da do zaborava često dolazi zbog problema s fokusom. Objasnila je da su fokus i koncentracija važni dijelovi pamćenja informacija.

"Ako koncentracija i fokus nisu usmjereni u potpunosti, ako postoji stanje rastresenosti ili je trenutno mentalno stanje osobe nedovoljno stabilno da zadrži informacije, rezultat može biti nešto što izgleda kao zaborav", dodala je Kogan.

"Rad na različitim zadacima u isto vrijeme također može dovesti do manje produktivnosti i više zaborava", kaže Kogan.

Nedovoljno fizičke aktivnosti

"Tjelesna aktivnost je važna za vaše cjelokupno zdravlje, uključujući i pamćenje", rekla je psihoterapeutkinja Valentina Dragomir. "Vježbanje povećava protok krvi u mozgu i pomaže u zaštiti moždanih stanica. Također, postoji istraživanje koje pokazuje da je sjedilački način života povezan sa slabljenjem nekih regija mozga koje su važne za pamćenje."

Uzimanje određenih lijekova

"Antidepresivi, lijekovi protiv alergija, stabilizatori krvnog tlaka i ostali lijekovi mogu utjecati na pamćenje zbog svojih sedativnih svojstava", rekla je neuropsihologinja Sanam Hafeez.

Ostali lijekovi koji vas mogu učiniti zaboravnima uključuju benzodiazepine, lijekove za snižavanje kolesterola, antiepileptike, neke lijekove protiv bolova, antihipertenzive, lijekove za inkontinenciju, antihistaminike i još mnogo toga.

Alkohol

"Alkohol može oštetiti moždane stanice i dovesti do problema s pamćenjem", rekla je Dragomir. "Prema istraživanju, dugotrajno pijenje uzrokuje smanjenje kapaciteta mozga."

"Kad pijete, alkohol utječe na hipokampus, koji je uvelike odgovoran za učenje i pamćenje", objasnila je Kogan. "Alkohol može utjecati na to kako živci u hipokampusu komuniciraju, što dovodi do zaboravljivosti."

Pušenje

Pušenje je još jedna navika koju treba odbaciti ako želite poboljšati svoje pamćenje. "Pušenje oštećuje moždane stanice i zaustavlja stvaranje novih u hipokampusu, što dovodi do zaboravljivosti", rekla je Dragomir.
Također je citirala studiju u Journal of Neuroscience koja pokazuje da bi kronična izloženost nikotinu mogla narušiti moždane mehanizme povezane s učenjem i pamćenjem.

Prehrana

Hrana također može utjecati na naš mozak. "Ono što unosimo u sebe utječe na to kako se osjećamo fizički, mentalno i emocionalno", rekla je Goldman. "Neuravnotežena prehrana može negativno utjecati na tijelo."

Ako želite hranu za poboljšanje funkcije mozga, Harvard Medical School predlaže da jedete lisnato povrće, masnu ribu, bobičasto voće, čaj, kavu te orašide.

Neorganiziranost

Organizacija je važna za pamćenje. "Puno je vjerojatnije da ćemo zaboraviti stvari kada je naša okolina u neredu", rekla je Goldman. "Kaotično, pretrpano ili neorganizirano okruženje funkcionira za neke, ali ne i za većinu pojedinaca."

Ona preporučuje da pronađete sustav koji vam odgovara. "Vodite bilješke, izradite raspored, nabavite kalendar - bez obzira na sustav, budite dosljedni i slijedite ga."

Nedovoljna oštrina uma

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti u borbi protiv zaboravljivosti je stimulacija mozga. "Učenje novih stvari, igranje igara, čitanje ili druge stimulativne aktivnosti dobri su načini za održavanje 'mišića' vašeg mozga u formi", rekla je Goldman.

Pročitajte više