Ovaj dodatak smanjuje razinu kolesterola i rizik od bolesti srca, tvrdi nutricionist

Foto: Pexels

Kardiovaskularne bolesti diljem svijeta jedan su od vodećih uzroka smrti s oko 17.9 milijuna smrtnih slučajeva svake godine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). One uključuju niz stanja koja utječu na srce i krvne žile, kao što su moždani udari i koronarna bolest srca.

Koronarna arterijska bolest najsmrtonosnija je kardiovaskularna bolest u Ujedinjenom Kraljevstvu, povezana s jednom smrću svakih osam minuta. Nastaje kada je dotok kisikom bogate krvi u srčani mišić blokiran ili smanjen.

Brojni su čimbenici koji pridonose kardiovaskularnim bolestima, uključujući prehranu, genetiku i vježbanje. Visoki kolesterol i visoki krvni tlak također uvelike povećavaju rizik.

Uzimanje biljnih sterola moglo bi smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

Nutricionist Rob Hobson otkrio je kako možemo smanjiti rizik od ovih bolesti. Tvrdi da bi uzimanje dodataka biljnih sterola moglo pomoći u snižavanju razine kolesterola i zaštiti od bolesti srca.

"Biljni steroli ističu se kao vodeći dodatak zdravlju srca, prvenstveno zbog svoje učinkovitosti u snižavanju kolesterola, glavnog faktora rizika za srčane bolesti", rekao je za Daily Express.

Objasnio je da oni rade tako da oponašaju kolesterol u tijelu i natječu se za apsorpciju, što rezultira time da se manje kolesterola apsorbira iz crijeva u krvotok. Također signaliziraju jetri da proizvodi manje kolesterola, pomažući u održavanju nižih razina. Napominje da biljni steroli mogu sniziti kolesterol do 12 posto, bez nuspojava.

Pozvao se na znanstvenu studiju objavljenu 2005. koja je mjerila upotrebu biljnih sterola na 29 pacijenata.

"Rezultati su pokazali da su biljni steroli učinkoviti u snižavanju kolesterola lipoproteina niske gustoće ('lošeg' kolesterola) i kolesterola lipoproteina visoke gustoće kod dijabetičara i osoba bez dijabetesa. Konzumacija biljnih sterola može biti strategija prehrane za hiperkolesterolemiju kod osoba s dijabetesom tipa 2", istaknuo je.

Iako je moguće dobiti biljne sterole iz prehrane, Rob je preporučio dodatke prehrani kako bismo bili sigurni da ih unosimo dovoljno.

"Iako je prehrana ključna, teško je postići optimalnu količinu sterola iz hrane. Prosječna prehrana osigurava samo 200 mg do 400 mg sterola dnevno, dok vegetarijanska prehrana nudi do 800 mg", rekao je nutricionist.

Međutim, da bi se značajno utjecalo na razinu kolesterola, potrebne su dnevne doze od dva do tri grama. Savjetuje da razgovaramo sa svojim liječnikom ako smo zabrinuti za zdravlje srca ili razinu kolesterola.

Pročitajte više