Ovaj mentalni trik mogao bi vam pomoći da manje mrzite trčanje

Foto: Pexels

NEKIMA je trčanje čista agonija, ali odvlačenje pažnje tijekom te tjelesne aktivnosti moglo bi biti ključ za poboljšanje izvedbe, tvrdi nova studija objavljena u časopisu Human Kinetics Journal.
 
12 žena u dobi od 18 do 30 godina uključilo se u istraživanje u sklopu kojega su im mjereni razine kisika, učestalost udisaja, broj otkucaja srca, razina laktata u krvi i uočeni napor kako bi se utvrdila izvedba tijekom trčanja na traci kroz šest minuta. 

Studija je otkrila da su sudionice ometane vanjskim podražajima imale manju razinu kisika, nižu razinu laktata u krvi i višu ocjenu percipiranog napora u usporedbi s onima koje su bile potpuno usredotočene na trčanje. 

Još jedna slična studija provedena je 2017. godine među skakačima u dalj. Oni koji su se usredotočili na to gdje će skočiti, a ne na svoju tehniku, skočili su dalje od ostalih, piše Journal of Motor Behavior.

Hipoteza ograničenog djelovanja nastavila se dokazivati istinitom za razne aktivnosti - od natjecateljskog veslanja do osnovnih vježbi za mišiće, što je rezultiralo poboljšanim kretanjem i izdržljivošću kada su ispitanici bili usredotočeni na unutarnje podražaje, a ne na vanjske. 

Sve to znači da biste, bilo da trenirate za maraton ili rekreativno trčite, mogli ostvariti bolji rezultat ako slušate glazbu ili podcast ili se uključite u aktivnije promatranje prirode oko vas.

Pročitajte više