Ovaj simptom može biti znak raka štitnjače, a uočit ćemo ga kad smo na WC-u

Foto: Shutterstock

PROLJEV nije neuobičajen, ali mnogi ne znaju da on može biti jedan od simptoma raka štitnjače. Prema Cancer Research UK, rak štitnjače je češći kod žena nego kod muškaraca, ali je jedan od rjeđih oblika raka, zbog čega malo ljudi zna prepoznati njegove simptome.

Neki od glavnih znakova koji bi mogli ukazivati na rak štitne žlijezde su kvržica u prednjem, donjem dijelu grla, promukao glas, poteškoće s gutanjem i osjećaj da nešto pritišće stražnji dio vrata. Ali, rak štitnjače može izazvati i druge, suptilnije simptome, poput proljeva.

"Rjeđa stolica nije tipičan znak raka štitnjače i smatra se neizravnom posljedicom bolesti", rekla je gastroenterologinja Sara Mesilhy za The Mirror.

Budući da je štitnjača ključna za regulaciju tjelesnih mehanizama, njezin poremećaj može uzrokovati promjene u vašim crijevnim navikama.

"Općenito, promjena hormonalne ravnoteže uzrokovana rakom štitnjače remeti normalne tjelesne mehanizme, posebno hormone koji utječu na gastrointestinalni sustav, što dovodi do promjena u navikama pražnjenja crijeva, uključujući proljev", objasnila je dr. Mesilhy.

Neki drugi neuobičajeni znakovi raka štitnjače uključuju crvenilo lica, gubitak težine i kašalj.

"Ako sumnjate na rak štitnjače ili imate stalan proljev zajedno s drugim zabrinjavajućim simptomima, preporučio bih da se posavjetujete s liječnikom radi temeljite procjene i pravilne dijagnoze", savjetuje liječnica.

Pročitajte više