Ovaj začin potiče probavu i ublažava žgaravicu, a može vam pomoći i da bolje spavate

Foto: Pixabay

IAKO se još od davnih dana upotrebljava u Aziji i na Bliskom istoku, muškatni oraščić se s vremenom udomaćio i kod nas pa je tako jedan od najpopularnijih blagdanskih začina. Podjednako se dobro uklapa u slana i slatka jela, a osim njegove arome, sve se češće koristi i zbog svojih prednosti za zdravlje. Naime, muškatni oraščić sadrži velike količine kalcija, željeza, magnezija, cinka, fosfora, folne kiseline te vlakana, a sve te nutritivne vrijednosti imaju mnogo dobrobiti.

Dokazano je da olakšava te dodatno potiče probavu, ubrzava metabolizam, ublažava neugodnu žgaravicu, djeluje protuupalno, a navodno pomaže i kod nesanice. Jedna nedavno provedena studija također je otkrila kako umjerena konzumacija muškatnog oraščića djeluje kao prirodni afrodizijak.

Prekomjerna konzumacija može biti opasna

Međutim, osim određenih benefita za zdravlje, pretjerivanje s konzumacijom muškatnog oraščića može vam donijeti više štete nego koristi. Kako piše Healthline, muškatni oraščić je siguran jedino ako se konzumira u ograničenim količinama, dok je prekomjerna konzumacija rizična jer uzrokuje mučninu, povraćanje i halucinacije.

Znanstvenici objašnjavaju kako su toksični učinci muškatnog oraščića prvenstveno posljedica prisutnosti miristicinskog ulja, prirodnog organskog spoja koji može biti izrazito opasan za središnji živčani sustav ako se s njime pretjera.

Dozvoljena doza muškatnog oraščića, objašnjavaju nutricionisti, ne bi smjela iznositi više od 5 grama dnevno po osobi, što bi otprilike bila jedna čajna žličica.

Pročitajte više