Ove biljke prirodno tjeraju komarce i kukce

Foto: 123RF

ZABORAVITE repelente. Biljke i cvijeće mogu odbiti kukce i komarce iz vašeg doma. Neke od njih imaju jak miris, a druge sadrže kemijski spoj koji će osjetiti samo bube. Osim što su korisne, ove biljke su i odlična dekoracija pa nije naodmet da promislite o njihovoj nabavci.

Krizanteme

Krizanteme odbijaju kukce. Proizvode tvar piretrin, koju insekti ne vole. Krizanteme možete posaditi u dvorištu ili na balkonu, a cvjetove možete natopiti u vrućoj vodi pa njome poškropiti odjeću i površine u domu kako bi odbili komarce. 

Metvica

Metvica se često koristi u kulinarske svrhe, ali može učiniti čuda i po pitanju kukaca. Zaustavlja mrave, a od nje možete napraviti i eterično ulje ugodnog mirisa.

Lavanda

Lavanda sadrži kemijski spoj linalol, koji je dobro poznat insekticid protiv buha, voćnih mušica i žohara. 

Ružmarin

Imati ružmarin u svom domu uvijek je dobra ideja. Osim što se koristi u kulinarske svrhe, odbija komarce. Jednu šalicu suhog ružmarina stavite u litru vode, prokuhajte, pustite da se ohladi pa stavite u bočicu s raspršivačem. Možete nanijeti izravno na kožu ili na kućne ljubimce.

Bosiljak

Miris bosiljka toliko je intenzivan da dodaje okus raznim jelima, ali i tjera kukce. Stavite bosiljak u prozor da biste spriječili komarce da vam ulaze u dom.

Pročitajte više