Ove grickalice je najbolje konzumirati ako pazite na razinu šećera u krvi

Foto: Shutterstock

BILO da vam treba energetska injekcija u poslijepodnevnim satima, gorivo nakon treninga ili zalogaj uz najdražu seriju, važno je odabrati zdrave i cjelovite namirnice da biste izdržali do sljedećeg obroka.

Ako imate dijabetes, preddijabetes ili neko drugo stanje koje zahtijeva da pazite na razinu šećera u krvi, ključno je da odaberete hranu koja stabilizira njegovu razinu.

Srećom, postoji niz opcija koje ne samo da će zadovoljiti vašu glad već i pomoći da ne izlazite iz okvira dozvoljenih namirnica. Prema dijetetičarki Molly Hembree, najbolji zalogaji za kontrolu šećera u krvi uključuju izvor proteina i ugljikohidrat s visokim udjelom vlakana.

Jabuka + maslac od kikirikija

"Jabuka je dobar izvor ugljikohidrata u obliku prirodnog šećera (fruktoze)", kaže Hembree. "Umočite je u maslac od kikirikija kako biste dodali proteine koji pomažu u kontroli šećera u krvi."

Svježi sir + breskve

"Svježi sir, posebno onaj s niskim udjelom masnoće, izvrstan je izvor proteina i u kombinaciji s voćem poput breskve može pomoći povećati unos vlakana i stabilizirati šećer u krvi", kaže Hembree.

Osim što su poznate po svojoj slatkoći i okusu, breskve se smatraju voćem s niskim glikemijskim indeksom.

Humus + mrkva

Iako je slatkasta, mrkva je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, bez škroba, što znači da neće dovesti do rasta šećera u krvi. Osim što nudi izvor proteina, slanutak, kao glavni sastojak humusa, sadrži zdrave masti. Te masti pomažu usporiti apsorpciju ugljikohidrata, dopuštajući da se šećer otpušta u krvotok umjerenom brzinom.

Jogurt + borovnice

Iako jogurt može biti prikriveni izvor dodanog šećera, ovisno o vrsti koju odaberete, konzumacija običnog, nemasnog ili grčkog jogurta zapravo može pomoći u održavanju razine šećera u krvi na niskoj razini, budući da sadržava puno proteina i malo ugljikohidrata.

Prema Healthlineu, svojstva jogurta koja ne utječu na šećer u krvi mogu se djelomično pripisati probioticima koji bi mogli pojačati sposobnost tijela da obradi hranu koja sadrži šećer. Ovi probiotici su također važni kao pomoć pri smanjenju upale.

Bademi + naranče

Naranče su još jedno voće koje se nalazi na popisu izvrsnih namirnica Američkog udruženja za dijabetes, zahvaljujući njihovom niskom glikemijskom indeksu i visokom sadržaju vlakana.

Kako bismo zaokružili nutritivni profil ove grickalice, bademi također pružaju vlakna, kao i proteine i zdrave masti.

Pročitajte više