Ove namirnice sadrže više kalija nego banane

Foto: Pexels

KALIJ je važan mineral koji nam je itekako potreban. Zapravo se klasificira kao elektrolit jer je vrlo reaktivan u vodi.

"Kalij pomaže u mnogim procesima u tijelu, uključujući regulaciju vode u stanicama i izvan njih, slanje živčanih signala i kontrolu kontrakcija mišića", pojasnila je nutricionistica Amy Shapiro za Real Simple.

"Pokazalo se da kalij pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka, smanjuje rizik od moždanog udara i sprječava pojavu bubrežnog kamenca i osteoporoze", nastavila je. 

Kad vam netko spomene kalij, vjerojatno ćete pomisliti na banane, koje njime obiluju.

"Banana sadrži samo devet posto vaše dnevne potrebe za kalijem. Postoji još mnogo namirnica koje ga sadrže", dodala je Shapiro pa pobrojala namirnice koje preporučuje svima koji bi trebali unijeti više kalija u organizam.

Avokado

Avokado je pun vlakana i masti koje su zdrave za srce, a polovica avokada sadrži deset posto dnevnih potreba za kalijem, što znači više od banane.

Batat

Slatki krumpir ili batat ima puno vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju i kože, kao i vlakana. Uz to, u jednom slatkom krumpiru srednje veličine je 12 posto vaših dnevnih potreba za kalijem.

Špinat

Ovo zeleno lisnato povrće ima malo kalorija, a puno vlakana i folne kiseline. Uz to, tri šalice špinata zadovoljit će 12 posto vaših dnevnih potreba za kalijem. 

Lubenica

Lubenica je puna antioksidansa koji smanjuju rizik od određenih vrsta raka. Uz to, osmina lubenice sadrži 14 posto dnevnih potreba za kalijem, a nahranit će vaše tijelo i vitaminima A i C te vlaknima.

Grah

Bijeli ili crni, sasvim je nevažno. Grah je pun proteina i vlakana te, u količini jedne šalice, zadovoljava od 14 do 18 posto dnevnih potreba za kalijem.

Marelica

Suhe marelice su izvrstan međuobrok u kojem se nalazi deset posto vaših dnevnih potreba za kalijem.

Šipak

Slatko voće puno je antioksidansa i vlakana, kao i kalija. Jednim šipkom zadovoljit ćete 14 posto dnevnih potreba za tim vrijednim mineralom.

Pročitajte više